Predstavnici južnokorejske kompanije obišli aerodrom u Podgorici: "Snimili" stanje

Predstavnici “Incheon International Airport Corporation”, koji je jedan od ponuđača na tenderu za zakup ACG, razgovarali sa menadžmentom državne firme

9115 pregleda 9 komentar(a)
Bezbjednost saobraćaja nije bila ugrožena (ilustracija), Foto: Boris Pejović
Bezbjednost saobraćaja nije bila ugrožena (ilustracija), Foto: Boris Pejović

Predstavnici južnokorejske kompanije “Incheon International Airport Corporation” obišli su aerodrom u Podgorici na svoju inicijativu i nijesu ugrozili bezbjednost saobraćaja.

Ovo je zvanično potvrđeno “Vijestima” iz Aerodorma Crne Gore (ACG).

“Incheon International Airport Corporation” je jedan od tri zainteresovana ponuđača koji su prošli pretkvalifikacioni tender za zakup podgoričkog i tivatskog aerodroma, a koji je pokrenula 2017. godine Vlada bivšeg premijera Duška Markovića. Druga dva ponuđača su francusko-turski Aeroport de Paris -TAV i luksemburški “Corporation America Airports”.

“Potvrđujemo da su predstavnici “Incheon International Airport Corporation” 10. marta 2024. godine posjetili Aerodrom Podgorica. Posjeta se realizovala na njihovu inicijativu sa čime su ACG upoznali resorno ministarstvo. Sve posjete se organizuju na način koji ne dovodi u pitanje bezbjednost i sigurnost operacija”, kazali su iz državne kompanije.

Kako su dodali, ovom prilikom su goste dočekali izvršni direktor ACG Vladan Drašković, zamjenik izvršnog direktora Petar Radulović, direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanović i zamjenik direktora Aerodroma Podgorica Goran Otašević.

Za fazu 2, uputstva ponuđačima će uključivati, ali neće biti ograničena na: opis konteksta projekta, kriterijume koji će se koristiti radi ocjene ponuda, dokumentaciju koju ponuđači moraju da podnesu (npr. kvalifikaciju matičnog ili zavisnog društva) kao dokaz o ispunjavanju kriterijuma, dinamiku tenderskog postupka

Vlada je krajem januara dala saglasnost da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) nastavi sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC) rad na drugoj fazi tendera za davanje pod koncesiju Aerodroma Crne Gore (ACG). O tome je usvojena informacija na sjednici.

IFC je grupacija Svjetske banke, a toku prve faze tendera je učestvovala u pripremi tenderske dokumentacije, realizovala ugovorene obaveze, vođenja postupka, pomagala u komunikaciji sa ponuđačima.

Ministar saobraćaja Filip Radulović kazao je nedavno “Vijestima” da trenutno rade analizu koja će pokazati šta će biti dalja sudbina ACG i da je njegov stav da renomirani koncesionar sa svojim značajnim međunarodnim iskustvom i primjenom znanja jednog globalnog operatora može donijeti aerodromima koristi.

“Po dolasku nove Vlade uočili smo brojne nedostatke u koncesionom aktu, a na šta nam je ukazao i konsultant. IFC je već pripremio predlog mogućih rješenja koja će biti implementirana u koncesionom ugovoru, a sve sa ciljem da se zaštite interesi države”, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja uz napomenu da je “prema dostavljenom predlogu IFC, u narednom periodu predviđeno organizovanje radionica na kojima bi se izazovi prepoznati u prethodnom periodu riješili.”

“Tek kada se postigne dogovor i riješe sve sporne tačke Ugovora o koncesiji, tada će biti definisani uslovi koje treba da zadovolje zainteresovane kompanije. Na ovaj način Ministarstvo saobraćaja i pomorstva i Vlada preventivno djeluju, razvijaju infrastrukturu i čuvaju interes države”, poručili su iz resora ministra Filipa Radulovića.

Bonus video: