Sindikat OŽVS pisao ministru: Prijete štrajkom jer kasni februarska plata

Direktor OŽVS Goran Đurković kaže da čekaju uplatu novca od Željezničkog prevoza, nakon čega će radnicima isplatiti zarade

24208 pregleda 29 reakcija 5 komentar(a)
Održavanje željezničkih voznih sredstava, Foto: Održavanje željezničkih voznih sredstava
Održavanje željezničkih voznih sredstava, Foto: Održavanje željezničkih voznih sredstava

Sindikat državne kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS), od ponedjeljka će početi pripremu štrajka i eventualnu obustavu pružanja usluga državnoj firmi “Montecargo”, ako im se ne isplate februarske plate koje, kako tvrde, kasne deset dana.

To piše u otvorenom pismu predsjednika tog sindikata Dragana Kaluđerovića, upućenom ministru saobraćaja i pomorstva (MSP) Filipu Raduloviću i Odboru direktora OŽVS.

“Vijesti” su imale uvid u taj dopis, u kome se navodi da zaposlenima plata kasni deset dana i da ne znaju kada će biti isplaćena, jer je, kako navode, novac potrošen i nema ga na računu kompanije.

Prema posljednjem finansijskom izvještaju iz septembra, ta firma ima 192 radnika, dok su iz Sindikata kazali da oni imaju 84 člana.

Nedavno imenovani izvršni direktor OŽVS Goran Đurković, kazao je“Vijestima” da plate radnicima ne kasne deset dana, jer se obično isplaćuju oko 13-og u mjesecu, ali da su ih ranije kada je bilo mogućnosti za to, isplaćivali i početkom mjeseca. Pojasnio je da ta kompanija trenutno nema dovoljno novca za isplatu zarada, jer čekaju novčanu uplatu od Željezničkog prevoza (ŽPCG).

“Ta kompanija čeka uplatu državnih subvencija po osnovu Ugovora o obavezi pružanja usluga prevoza putnika od javnog interesa (ugovor o OJP), nakon čega će novac biti isplaćen OŽVS-u, a zatim i plate radnicima. Račun kompanije nije u blokadi”, istakao je Đurković.

Sindikat u dopisu navodi i da će po projekcijama, aktuelni Odbor direktora imati najveći gubitak od postojanja OŽVS i da će preći 900 hiljada eura. Đurković je pojasnio da su svjesni ovog gubitka, ali da godišnje isplaćuju 420 hiljada eura kamata Poreskoj upravi pa je realan gubitak od 400 do 500 hiljada eura. Naglasio je da se gubici u OŽVS prave svake godine, zbog čega je i pokrenuto pripajanje ove firme matičnoj ŽPCG, kako bi se spriječio stečaj i sačuvala radna mjesta.

Pripajanje OŽVS matičnoj ŽPCG je ozvaničeno sredinom februara, kada je usvojena odluka na sjednici Vlade. Radulović je više puta naglasio da je postupak potreban jer će u suprotnom, ova firma završiti u stečaju i ugroziti ostatak željezničkog sektora. On je ranije kazao i da tokom ovog procesa neće biti otpuštanja radnika OŽVS.

Menadžment ne bi da se zamjera Miroslavu Brajoviću

Dok se aktuelni menadžment OŽVS hvali podizanjem cijena usluga, vraćanjem plave hale, novim investicijama, navode iz Sindikata, radnicima plate kasne deset dana a računi firme su često u blokadi. Ističu da su u blokadi od Poreske uprave i dobavljača jer su dugovi sve veći, a firma uz velike poreske dugove nema novca da isplati nabavku roba i usluga.

“”Montecargo” nam duguje oko 800 hiljada eura i niko ne pokušava da naplati tolika potraživanja, pa se postavlja pitanje koga štiti ovaj Odbor direktora, je li svima važniji interes “Montecarga” od interesa OŽVS-a i plata radnika ili su u pitanju i nečiji lični interesi? U nedavnoj televizijskoj emisiji član Odbora direktora OŽVS je saopštio da naplaćujemo kamatu “Montecargu” za dug, što nije tačno, niti to smiju da pomisle jer se ne smiju zamjeriti predsjedniku Odbora direktora “Montecarga” (Miroslav Brajović) koji je od njih napravio svoje pione”, naveli su iz Sindikata, dodajući u pismu da misli na manjinskog akcionara Vladana Gačevića i bivšu izvršnu direktoricu OŽVS Draganu Lukšić koja je sada u Ministarstvu saobraćaja.

Radnici u pismu ističu da OŽVS ne naplaćuje kamatu na svoja potraživanja, ali uredno plaća kamate Poreskoj upravi koje mjesečno iznose oko 35 hiljada eura. U dopisu se navodi da vjeruju u reforme željezničkog sistema i promjene Odbora direktora koje je najavio Radulović pa se nadaju da će hitno preduzeti neke korake i sačuvati OŽVS, prije nego što kako tvrde, Odbor neznanjem uništi kompaniju.

Odbor direktora OŽVS je krajem februara za izvršnog direktora imenovao dosadašnjeg vršioca dužnosti (v. d.) ove funkcije Đurkovića, iako je proces pripajanja ŽPCG najavljen u narednim mjesecima. On je bio na poziciji v. d. od sredine januara ove godine i na to mjesto je došao, nakon što je dotadašnja izvršna direktorka Dragana Lukšić imenovana za pomoćnika ministra saobraćaja za željeznički saobraćaj.

Iz ovog Odbora su “Vijestima” prethodno kazali da je proces pripajanja u toku i da može da potraje nekoliko mjeseci, pa neko taj proces mora da provede i da je izvršni direktor jedna od ključnih pozicija za taj posao.

Radulović je “Vijestima” prethodno kazao da ovo imenovanje smatra ishitrenim, da ne vidi potrebu za njim jer će se pripajanje izvršiti kroz pola godine. Pojasnio je da Đurković sigurno neće biti na toj poziciji nakon ovog procesa, već da će kompanijom rukovoditi izvršni direktor ŽPCG. Sada ovom firmom rukovodi Ilinka Pavićević, a novi Odbor direktora koji treba da bude izabran na vanrednoj Skupštini akcionara ŽPCG -a, odlučiće da li će ona biti smijenjena ili će ostati na toj poziciji.

“Doći će do prekvalifikacije radnih mjesta, a Đurković neće biti na toj poziciji. Nakon spajanja, na čelu firme će biti Pavićević, a u međuvremenu će se imenovati i novi Odbor direktora ŽPCG. Zbog toga kažem da je bilo ishitreno da neko pređe sa v. d. na puni mandat, s obzirom na to da za pet mjeseci ta funkcija neće postojati”, istakao je Radulović.

Nesaglasnim akcionarima do 2,3 miliona

Tokom procesa pripajanja ove dvije kompanije, mali akcionari koji bi na Skupštini akcionara OŽVS glasali protiv ove odluke, mogli bi da se proglase “nesaglasnim” i da od firme zatraže da im otkupi akcije po prosječnoj cijeni koja bi bila na berzi prije održavanja te Skupštine.

U analizi o spajanju preduzeća koju je uradio Ekonomski fakultet u Podgorici, navedena je mogućnost da bi isplata nesaglasnih akcionara u OŽVS i ŽPCG mogla koštati od 720 hiljada do 2,3 miliona.

Bonus video: