Pod hipotekom i srušeni hotel Galeb

Istražitelji treba da utvrde i da li je založeno zemljište vlasništvo države, odnosno da li je Rokšped samo korisnik
927 pregleda 2 komentar(a)
parking bivši hotel Galeb, Foto: Samir Adrović
parking bivši hotel Galeb, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 04.08.2017. 19:24h

Državno tužilaštvo i inspektori za privredni kriminal provjeravaju kako je podgorička firma Rokšped kod jedne crnogorske banke podigla kredit od 29,5 miliona eura i založila hotel Galeb sa pripadajćim zemljištem, iako je on porušen prije devet godina, saznaju “Vijesti” od izvora bliskih istrazi.

Istražitelji treba da utvrde i da li je založeno zemljište vlasništvo države te da je Rokšped samo korisnik.

"Rokšped je vlasnik objekata u svojini 1/1, ali ne i zemljišta”, kazao je sagovornik “Vijesti”.

Prema nezvaničnim informacijama, Vlada je na sjednici početkom ove godine ovlastila zaštitnika imovinsko pravnih interesa države da utvrdi sve činjenice koje su dovele do toga da državnu imovinu pod hipoteku stavi privatna firma, koja je njen korisnik.

"Vijesti" saznaju da su istražitelji od Rokšpeda, kao i od ranijeg vlasnika Galeba Ulcinjske rivijere, banke i katastra zatražili na uvid kompletnu dokumentaciju, od prodaje hotela 2006. pa do podizanja kredita.

Sagovornik "Vijesti" kaže da će pažnja istražitelja biti usmjerena i na kompletan proces privatizacije nekada najljepšeg ulcinjskog hotela koji je srušen 2008. godine.

U listu nepokretnosti koji se može naći na sajtu Uprave za nekretnine, piše da je hipoteka za kredit u iznosu od 29,5 miliona eura zavedena pod brojem 4/15 od 12. januara 2015. godine dok je ugovor br.MD 1532203764 za izdavanje plative garancije od 3,5 miliona eura i sporednih potraživanja sa rokom važenja do 31. decembra 2016, zaključen u decembru 2015.

U katastarskoj evidenciji, u rubrici "tereti" stoji zabilježba neposredne izvršenosti notarskog zapisa - zabrana otuđenja i opterećenja bez pismene saglasnosti banke.

Takođe u listu nepokretnosti piše da je država vlasnik, a Rokšped korisnik u obimu prava 1/1. Navodi se i da su hotel i druge poslovne zgrade u vanprivredi svojina podgoričke firme.

Rokšped je kupio Galeb 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura.

Osnovnim ugovorom kupac se obavezao da u hotel uloži 15,4 miliona eura i da ga dovede do nivoa od pet zvjezdica.

Kako piše u ugovoru, prva investiciona godina trebalo je da počne u januaru 2007, a novi Galeb je prve goste trebalo da dočeka početkom 2009. U međuvremenu, hotel je srušen, a Rokšped najavio gradnju novog luksuznog zdanja sa pet zvjezdica.

Kompletan inventar i armaturu sa starog Galeba, novi vlasnik je prodao dok, su betonski ostaci hotela završili u blizini karaule na Bojani.

Prvi aneks ugovora zaključen je 2008, ali nijedan rok nije poštovan.

"Vijestima" je početkom 2013. godine tadašnja pomoćnica ministra turizma Olivera Brajović kazala „da je aneksom ugovora koji će biti ponuđen Rokšpedu precizirano da ta podgorička kompanija najkasnije do 15. septembra ove godine mora aplicirati kod nadležnog ministarstva za izdavanje građevinske dozvole“.

"Najkasnije do 1. oktobra 2013. moraju početi glavni građevinski radovi, a najkasnije do kraja aprila 2016, hotel mora biti izgrađen i stavljen u funkciju”, kazala je tada Brajovićeva.

Rokšped je u vlasništvu porodice Stanaj.

Jedan od vlasnika i izvršni direktor Rokšpeda Nuo Stanaj optuživan je u Srbiji za zloupotrebe u privatizaciji i da je prodavao imovinu Darku Šariću, optuženom za krijumčarenje kokaina.

Stanaj je to demantovao tvrdeći da Darka Šarića niko od njih ne poznaje, niti imaju saznanja koje su firme u njegovom vlasništvu.

Iz Rokšpeda nijesu odgovorili šta je predmet hipoteke

Iz Rokšpeda juče nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti” da li su upoznati sa istragom i mogu li objasniti šta je predmet hipoteke po osnovu kojeg je podignuto ukupno 33 miliona eura kredita, odnosno da li je založeno zemljište koje je u vlasništvu države.

Rokšped je osnovan 1992. i počeo je da radi sa naftnim derivatima i cigaretama.

Bonus video: