Saslušanja o opalima počinju u maju

Sutkinja Osnovnog suda u Kotoru odbila procjeniteljsko i ekonomsko-finansijsko vještačenje

5977 pregleda 15 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Robert Franjek, Antonij Vernon Strelenski i Branko Ćupić biće saslušani 25. maja u Osnovnom sudu u Kotoru, povodom spora koji su ta dva strana državljanina pokrenula protiv države radi povraćaja i naknade štete za 33 kilograma dragog kamenja - opala.

Na pripremnom ročištu, sutkinja Anja Krkeljić Milić juče je odbila je predlog advokata Franjeka i Stelenskog, Sava Jasnića, da se sprovede procjeniteljsko i ekonomsko-finansijsko vještačenje. Ona je navela da će razloge za to dati u konačnoj odluci, dok je glavnu raspravu zakazala za 25. maj.

Zamjenica Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Žana Raičević istakla je da je tužbeni zahtjev i dalje neodređen, te da nije jasno šta je predmet povraćaja. Dodala je da su Franjek i Strelenski u Podgorici već pokretali postupak radi obezbjeđenja dokaza vezanih za opale, ali i u Nikšiću radi njihovog povraćaja, kao i da su sve tužbe povučene. Ona je predložila saslušanje stranih državljana i Ćupića i naglasila da smatra da je vrijednost spora previsoko određena, kao i da nema dokaza o procjeni stvari.

Franjeki i Strelenskom je država 2012. godine oduzela 33 kilograma opala zbog carinskog prekršaja - unošenja u Crnu Goru bez carinjenja. Oni su zbog toga pokrenuli tužbu, u kojoj navode da je poludrago kamenje tada vrijedjelo 300 miliona eura, a osim njegovog povrata traže i naknade zbog njegovog oštećenja, izmakle dobiti za protekli period, zateznih kamata, kao i nestanka pet kilograma opala jer se u trezoru Centralne banke sada nalazi 28 kilograma.

Prema tužbi, oni su u državu došli 2011. godine sa namjerom osnivanja akcionarskog društva i ulaganja u Crnu Goru. Tada su se upoznali sa Ćupićem i njegovim poslovnim partnerom Flaviom Kaprarom, koji su im “po saznanju za opale u vlasništvu tužilaca predložili saradnju”. Ugovor o saradnji je potpisan 2011, a njime su Ćupić i Kaprara preuzeli na sebe obaveze carinjena i špedicije kolekcije dragocjenosti prilikom ulaska u Crnu Goru, kao i skladištenja u odgovarajućem bankarskom sefu. U tužbi piše da je opal u torbama kroz podgorički aerodrom prenio Ćupić, a da su Franjeka i Strelenski naknadno saznali kada je počela procedura oduzimanja, da on kolekciju nije prijavio carini.

Bonus video: