Godina od puštanja u rad prvog državnog trajekta: Obećanja i dalje na čekanju

Opštine Tivat i Herceg Novi do danas nijesu ušle u upravljačku strukturu Morskog dobra i podjelu dobiti državnog operatera trajektne linije u Boki. Iz menadžementa Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje kada će se dvjema opštinama to omogućiti

21802 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Sa prošlogodišnje svečanosti u Lepetanima, Foto: Vlada CG
Sa prošlogodišnje svečanosti u Lepetanima, Foto: Vlada CG

Prije godinu dana, 13. marta 2023. uz prisustvo najviših državnih i lokalnih zvaničnika, u Lepetanima je u saobraćaj pušten prvi, kako je tada rečeno, državni trajekt u Crnoj Gori – “Trideseti avgust”, a do danas nije ispunjeno obećanje da Opštine Tivat i Herceg Novi budu dio ovog projekta, odnosno, da im se omogući učestvovanje u upravljačkoj strukturi državnog operatera ove trajektni linije i da učestvuju u podjeli dobiti od ovog posla.

Iz menadžementa Javnog preduzeća za upravljanje Morskim dobrom “Vijestima” nije odgovoreno na pitanje kada će se Tivtu i Herceg Novom to omogućiti.

Brod star 53 godine Morsko dobro kupilo je u Hrvatskoj. Ovom državnom preduzeću Vlada tadašnjeg premijera Dritana Abazovića prethodno je obezbijedila pravne preduslove da uz svoj dotadašnji glavni biznis izdavanja plaža i privremenih objekata na obali, počne baviti i pomorskim prevozom robe i putnika, kako bi ta firma preuzela trajektnu djelatnost u Boki od dotadanjeg operatera – privatne kompanije “Pomorski saobraćaj”.

“Trideseti avgust” pod oznakama Morskog dobra je 13. marta prošle godine ukrcao prva vozila i putnike i krenuo u plovidbu na liniji preko tjesnaca Verige na kojoj je do tada već mjesec dana od kada je Pomorski saobraćaj izbačen iz posla, plovio samo mali trajekt “Vasilije” što ga je državi besplatno ustupila kompanija Briv Construction iz Kotora.

Abazović je na tadašnjoj svečanosti kazao da se Crna Gora vraća sebi, vraćajući se i pomorstvu.

“Tačno je, nisu ovo novi brodovi, ali su ovo novi trendovi – trendovi da će država raditi na kupovini novih lokalnih trajekata, ali i feribota za liniju Bar-Bari i Bar-Ankona i na razvoju pomorstva”, istakao je Abazović poručujući da “nemamo ništa protiv privatnog sektora, ali tajkunska politika mora da se završi.”

Država u međuvremenu nije kupila feribot za liniju prema Italiji, ali je za više od osam miliona eura, kompetnu flotu dotadašnjeg privatnog operatera Pomorski saobraćaj čijeg je suvlasnika i direktora Dejana Bana Abazović prozivao za bogaćenje preko leđa države i interesa građana.

Gradonačelnik Tivta Željko Komnenović pozdravio je na svečanosti 13. marta 2023. preuzimanje trajektne linije u Boki od strane države, istakavši da je to na tragu njegovog i zalaganja čelnika Herceg Novog i Kotora za odbranu javnog interesa.

“Na putu smo da zadovoljimo javni interes i da konačno, sredstva koja su godinama išla u privatne džepove, sada idu u lokalnu infratstrukturu i prije svega, pomoć mještanima Lepetana i Kamenara koji su najviše i trpjeli od ovog posla”, istakao je Komnenović, dodajući da u narednom koraku razvoja ovog posla, Vlada, Morsko dobro i opštine Tivat i Herceg Novi moraju dogovoriti kako će te dvije lokalne samouprave učestvovati u upravljačkoj strukturi i podijeli dobiti državnog operatera trajektne linije u Boki.

Do dogovora dviju bokeljskih opština sa državom oko gazdovanja i raspodjele dobiti koju ostvaruje trajekt nije došlo do danas, niti su Tivćani i Novljani dobili traženo učešće u menadžmentu novoformiranog Sektora za pomorski i priobalni prevoz u Morskom dobru, iako su to uprave oba grada u više navrata javno zahtijevale. Još manje su Tivat i Herceg Novi dobili dio novca od zarade koju na njihovoj teritoriji ostvaruje trajektna linija, a kojom su se u međuvremenu često hvalili čelnici Morskog dobra i bivše Vlade.

Predsjednik Upravnog odbora Morskog dobra Blažo Rađenović je lani na svečanosti u Lepetanima poručio da je ta kompanija “danas dobila biznis koji je na nivou čitavog godišnjeg prihoda Morskog dobra ostvarenog sa svih ostalih 300 kilometara naše obale”.

“Gubitak monopolističkog položaja vlasnika Pomorskog saobraćaja koji je kum aktuelnog predsjednika države, Mila Đukanovića nije zabolio samo privilegovane pojedince, već i one koji su od ovog monopolističkog posla vrijednog na desetine miliona eura, imali sitne benefite, pa su se svojim djelovanjem stavili u službu privilegovanih pojedinaca”, istakao je tada direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj.

Iz Morskog dobra nije odgovoreno na pitanja “Vijesti” upućena u srijedu koliki su finansijski benefiti Opština Tivat i Herceg Novi bili u protekloj godini dana (13. mart 2023 -13. mart 2024) od puštanja u saobraćaj trajekta “Trideseti avgust”, kao i koliko je preduzeće u proteklih godinu dana uložilo novca u uređenje obalne infrastrukture i druge projekte na obali u Kamenarima i Lepetanima. Među pitanjima je bilo i da čelnici preduzeća iznesu stav povodom nezadovoljstva lokalnih uprava Tivta i Herceg Novog zbog neispunjenja njihovih zahtjeva da im se obezbijedi adekvatno učešće u upravljanju i raspodjeli dobiti koju ostvaruje trajektni prevoz Morskog dobra u Boki.

Oćutali su i pitanje ostaju li Mikijelj i Rađenović pri svojim tvrdnja od prije godinu dana da je trajekt “Trideseti avgust” navodno “u odličnom tehničkom stanju”, s obzirom na činjenicu da je samo desetak dana po puštanju u saobraćaj ovaj brod imao incident – havariju sa početkom manjeg požara u strojarnici, te da je za godinu dana plovio svega sedam mjeseci. Taj brod je od Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore u dva navrata dobio privremenu potvrdu o tehničkoj ispravnosti za plovidbu koja je istekla 21. oktobra prošle godine. Nekoliko dana prije toga je povučen iz saobraćaja i stavljen u rasrepemu u Lipcima gdje se i dalje nalazi, čekajući da Morsko dobro završi tendersku proceduru za njegov remont procijenjen pola miliona. Bez ovog remonta brod ne može dobiti novo svjedočastvo o tehničkoj ispravnosti za plovidbu i vratiti se u komercijalnu upotrebu.

Bonus video: