Stadion u Ulcinju crtaju Podgoričani i Novosađani

Opština Ulcinj izabrala najpovoljniju ponudu za izradu glavnog projekta

17385 pregleda 54 reakcija 15 komentar(a)
Pobjedničko rješenje, Foto: Opština Ulcinj
Pobjedničko rješenje, Foto: Opština Ulcinj

Ugovor o izradi glavnog projekta gradskog stadiona u Ulcinju biće svečano zaključen za Dan opštine, koji se ove godine obilježava 6. aprila.

“Vijestima” je to potvrdio sekretar za investicije Minir Karamanaga.

Ugovor će potpisati čelnici najjužnije Opštine i firmi “Decom Montenegro” iz Podgorice i “Proing” iz Novog Sada, čija je zajednička ponuda bila najpovoljnija na nedavnom zaključenom tenderu.

Odluka o izboru najpovoljine ponude, na predlog Komisije za sprovođenje postupaka javne nabavke, donio je predsjednik Opštine Omer Bajraktari.

Rok za izradu projekta je 120 dana od zaključenja ugovora.

Službenik za javne nabavke Nailj Bajri, u dopisu Karamanagi, naveo je da bi Sekretarijat za investicije od ponuđača trebalo da traži garanciju za kvalitetno izvršenje ugovora u iznosu od 10 odsto od vrijednosti ugovora.

Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosi 165 hiljada eura.

Prethodno, Opština je prošle godine izabrala arhitektonsko idejno rješenje novog stadiona. Na međunarodnom konkursu, prvo mjesto i nagradu od 20 hiljada eura odnio je rad autorskog tima iz Beograda u sastavu Bojan Jovančević, Aleksandar Ćosić, Sara Petković i Jelena Džinović.

Nagradni fond iznosio je ukupno 40.000 eura - za prvu nagradu 20 hiljada eura, za drugu 12 hiljada i za treću 8 hiljada eura.

Komisija je odlučila da dodijeli prvu i drugu nagradu, ali i da otkupi tri rada. Treća nagrada nije dodijeljena.

Članovi konkursnog žirija, dodaje se, bili su glavni gradski arhitekta Muho Uruči, koji je bio i predsjednik tog tijela, i članovi dipl. ing. arh. prof. dr Ljubiša Folić, dipl. ing. arh. prof. dr Bujar Demjaha, dipl. ing. arh. Iva Petković, dipl. ing. građ. Mentor Lunji, dipl. ing. arh. Mehmed Mila i generalni sekretar Fudbalskog saveza Crne Gore Momir Đurđevac.

Prema projektnoj dokumentaciji biće to stadion druge kategorije po pravilniku UEFA, sa dvije tribine ukupnog kapaciteta od 2.500 do 3.000 gledalaca, od čega najmanje 50 u posebnoj VIP loži, 20 u centralno postavljenoj loži za novinare, kao i najmanje 5 odsto u odvojenom području za gostujuće navijače na istočnoj tribini.

Vlada je krajem 2022. donijela odluku o prenosu prava na nepokretnost na Opštinu Ulcinj za zemljište površine 77.000 metara kvadratnih na Velikoj plaži, čime su stvoreni uslovi za izgradnju fudbalskog stadiona.

Bonus video: