Sa Dr. Hoganom o liderstvu i organizacionom ponašanju

Ovaj događaj će biti prilika za intenzivno povezivanje, razmjenu najboljih praksi te raspravu o ključnim temama koje oblikuju budućnost liderstva.

5507 pregleda 43 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Blue Coach
Foto: Blue Coach

Blue Coach Vas poziva na ekskluzivni liderski i HR događaj koji organizujemo 12. aprila u Podgorici, u hotelu Hilton, sa ciljem da na jednom mjestu okupimo vodeće direktore i stručnjake iz područja liderstva i ljudskih resursa iz našeg regiona. Ovaj događaj će biti prilika za intenzivno povezivanje, razmjenu najboljih praksi te raspravu o ključnim temama koje oblikuju budućnost liderstva. U susret ovom dogadjaju na kom će govoriti i Kyle Cermak, globalni direktor razvoja biznisa u Hoganu, naparavili smo intervju sa Dr. Robertom Hoganom, jednim od najuticajnijih psihologa i stručnjaka za liderstvo i organizaciono ponašanje današnjice.

Dr Rober Hogan
Dr Rober Hoganfoto: Blue Coach

Dr. Hogan, opsežno ste proučavali liderstvo i organizacionu kulturu. Možete li opisati ulogu organizacijske kulture u oblikovanju ponašanja i učinka zaposlenih?

Organizaciona kultura definiše vrijednosti koje će biti nagrađene ili kažnjene na poslu (npr. prodaja naspram usluge korisnicima). Ako vrijednosti zaposlenih nisu u skladu s kulturom, on/ona će biti otuđeni i to će negativno uticati na njegov/njen učinak.

Koji su neki uobičajeni pokazatelji zdrave organizacijske kulture i kako lideri mogu njegovati takvu kulturu u svojim organizacijama?

Zdrava kultura je ona koja promoviše angažovanje zaposlenih, uslugu korisnicima i nadmašuje konkurenciju. Lideri njeguju takvu kulturu obraćajući pažnju na to koja ponašanja nagrađuju i koja ponašanja kažnjavaju.

U svom istraživanju, koji su najznačajniji faktori koji utiču na organizacionu kulturu i kako ti faktori utiču na angažovanje i zadržavanje zaposlenih?

Vrijednosti senior lidera definišu kulturu svake organizacije. Zaposleni koji dijele ove vrijednosti bit će sretni. Zaposleni koji ne dijele ove vrijednosti vjerovatno će otići.

Kako lideri mogu efikasno procijeniti postojeću kulturu unutar svojih organizacija i koje strategije mogu primijeniti da bi riješili bilo kakve izazove u organizacionoj kulturi?

Da biste procijenili i razumjeli kulturu organizacije, potrebno je procijeniti vrijednosti tima višeg rukovodstva pomoću dobro potvrđene procjene kao što je naš MVPI.

Dr. Hogan, pisali ste o važnosti liderstva u oblikovanju organizacione kulture. Koja su specifična ponašanja liderstva najuticajnija u oblikovanju pozitivne organizacione kulture?

Dobri lideri tretiraju svoje ljude s poštovanjem—što vodi ka dobroj usluzi za korisnike. Dobri lideri imaju integritet (govore istinu, drže svoju riječ, nemaju favorite) što dovodi do angažmana zaposlenih. Dobri lideri su otvoreni za nove ideje i sugestije, što vodi ka inovacijama. Dobri lideri daju svojim ljudima korisne povratne informacije o njihovom učinku i smatraju ih odgovornim za svoj učinak, što vodi do pobjede.

Možete li podijeliti neke primjere organizacija koje su uspješno transformisale svoju kulturu pod efektivnim liderstvom? Koje su ključne strategije koje su implementirali?

Boeing je dobar primjer kako promijeniti pobjedničku kulturu u gubitničku – fokusiranjem na profit nauštrb preciznosti, izrade i kvaliteta.

Kao renomirani stručnjak za procjenu ličnosti, kako vjerujete da individualne osobine ličnosti utiču na organizacionu kulturu i kako organizacije mogu iskoristiti ovo razumijevanje kako bi stvorile inkluzivnije i produktivnije okruženje?

Lideri su uzor svojim podređenima. Dobri lideri daju modele željenog ponašanja. Loši lideri daju modele kontraproduktivnog ponašanja. Da biste razumjeli kakvu kulturu stvara liderski tim, možete ispitati zaposlene i pitati ih direktno, ili možete procijeniti vrijednosti višeg rukovodstva kako biste vidjeli koje vrijednosti promovišu a koje potiskuju.

Na kraju, dr. Hogan, koje trendove u nastajanju predviđate u oblasti organizacione kulture i liderstva i kako se lideri mogu pripremiti da se efektivno prilagode ovim promjenama?

U SAD-u vidimo sve više žena i imigranata koji prelaze na rukovodeće uloge i to stvara veliku napetost kod stars garde lidera, ali proces se ne može zaustaviti, tako da lideri moraju promovisati toleranciju i meritokratiju.

Više infomacija na linku