Mujović: Izgradnja reverzibilne hidroelektrane od neprocjenjivog značaja

"Potrebni su nam kredibilni investitori da nas podrže, da nam ponude finansijsku i ekspertsku pomoć, da prošire spektar mogućnosti kako bi Vlada Crne Gore i nacionalna energetska kompanija izabrali najpovoljniju opciju"

3967 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva
Foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Crna Gora mora što prije krenuti u realizaciju kapitalnih energetskih projekata, posebno onih koji se tiču dobijanja prijeko potrebne balansne energije. S tim u vezi, izgradnja reverzibilne hidroelektrane bi bila od neprocjenjivog značaja, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

On se danas sastao sa predstavnicima kompanije Powerchina, koji su u radnoj posjeti Crnoj Gori.

"Potrebni su nam kredibilni investitori da nas podrže, da nam ponude finansijsku i ekspertsku pomoć, da prošire spektar mogućnosti kako bi Vlada Crne Gore i nacionalna energetska kompanija izabrali najpovoljniju opciju. Powerchina posjeduje ono što nam je potrebno i biće nam drago da se sa svojim ponudama pojave na tenderima koje planiramo raspisati" rekao je Mujović.

Iz Ministarstva energetike i rudarstva je saopšteno da Powerchina, posluje u osam zemalja na teritoriji Evrope i da već učestvovala na važnim crnogorskim infrastrukturnim projektima, kao što je izgradnja sistema vodosnadbijevanja uz prioritetnu dionicu auto-puta Podgorica - Kolašin, a angažovani su i na određenim poslovima u okviru projekta ekološke rekonstrukcije TE Pljevlja.

U oblasti obnovljihih izvora energije (OIE), trenutno su u regionu angažovani na izgradnji dvije vjetroelektrane (vjetro-parka) u Bosni i Hercegovini vjetro-park Ivovik i u Srbiji vjetro- park Vetrozelena.

"Kako su predstavnici kompanije Powerchina informisali ministra Mujovića, prepoznate su mogućnosti i potencijali u oblasti obnovljivih izvora kojima Crna Gora raspolaže i upravo ova posjeta je planirana kako bi se kroz direktne susrete sa menadžmentom energetskih subjekata razmotrili optimalni modeli saradnje" saopšteno je.

bvregvre
foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Predstavnici Powerchina će, dodaje se, u narednim danima imati radne sastanke sa najvažnijim energetskim subjektima, kako bi razgovarali o konkretnim projektima koji bi mogli biti interesantni za razmatranje i eventualnu saradnju.

Sastanku sa predstavnicima kineske kompanije Powerchina prisustvovali su i državni sekretar Luka Prodanović i v.d. generalnog direktora Zvjezdan Vujović.

Bonus video: