Vlada: Nadomak smo rješenja za Institut "Simo Milošević"

"Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema", kazao je potpredsjednika Vlade Srđan Pavićević

7281 pregleda 3 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Gov.me
Sa sastanka, Foto: Gov.me

Vlada je nadomak rješenja za izlazak iz krize Instituta "Simo Miilošević".

To je saopšteno iz Vlade, nakon posjete potpredsjednika Vlade Srđana Pavićevića i ministra zdravlja Vojislava Šimuna toj zdravstvenoj ustanovi gdje su razgovarali sa menadžmentom i predstavnicima sindikata.

Rješenje oko kojeg postoji najveći stepen saglasnosti i koje se, kako piše u saopštenju, ne kosi sa pravilima i principima dodjele državne pomoći jeste plan spašavanja i restrukturiranja, odnosno rebrendiranja koji podrazumijeva tri koraka.

To se odnosi na pomoć male vrjednosti od 300.000 eura radi obezbjeđivanja nastavka rada, zatim pomoć do 10 miliona eura koja se daje na šest mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i isplate plata, uz obavezu da se u tih pola godine napravi kvalitetan plan restrukturiranja koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se, kako je posašnjeno, steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo.

"Ovakav plan ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, kako na srednjoročnom tako i na dugoročnom planu. Institut bi na taj način mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu", navodi se u saopštenju.

Pavićević je, dodaje se, izložio neophodne korake plana kao i vremenske rokove s uvjerenjem da je Komisija za rješavanje statusa Instituta koju je 44. Vlada formirala sredinom februara, "svojom posvećenošću i ozbiljnošću već sada uradila za Institut više nego nekoliko prethodnih vlada".

"Došli smo da vas uvjerimo da predano radimo da bi očuvali Institut u interesu 5.000 domaćih pacijenata, u interesu njegove konkurentnosti na stranom tržištu, u interesu države i svih zaposlenih. Da bi izašli iz ove dramatične situacije kao pobjednici, potrebno nam je prije svega povjerenje, konsenzus svih involviranih strana i još samo malo strpljenja. Uz puno razumijevanje za egzistencijalne probleme s kojima se nose zaposleni zbog tri neisplaćene plate, daleko je veći rizik primijeniti parcijalna i ad hoc rješenja koja nijesu kvalitetna i održiva. Stečaj nije opcija, ali ni štrajk nije dio rješenja već uvećavanja problema. Tu smo da vas uvjerimo da Komisija i Vlada krajnje odgovorno i posvećeno pristupaju situaciji dok s vaše strane očekujemo da na bazi međusobnog povjerenja i stalne komunikacije, uz malu dozu dodatnog strpljenja, dođemo do rješenja koje će biti kvalitativni iskorak u poslovanju i dugoročna dobit za državu, pacijente i zaposlene u Institutu. Jer, svaki problem koji se rješava neadekvatno postaje samo veći", rekao je Pavićević.’

On je, piše u saopštenju Vlade, uvjerio sagovornike da bez nepotrebnih "floskula"’ o značaju Instituta, i Komisija koja se njime bavi kao i Vlada, nemaju strateških dilema oko njegovog opstanka, uz imperative da se rješenje mora naći u unutar zakonskih okvira.

Pavićević i Šimun, dodaje se, su saglasni u tome da tužbe zaposlenih, najava štrajka i eventualni prekid poslovanja uz minimum procesa rada, samo mogu ubrzati stečaj od koga se Institut nalazi samo na jedan korak.

Šimun je kazao sagovornicima da je Institut na dnevnoj agendi Komisije i članova Vlade.

"Već su učinjeni odlučujući pomaci i vrlo jasno se nazire put izlaska iz krize te bi bilo pogubno u ovom momentu da se nekim nepromišljenim i nepotrebnim koracima ugrozi projekat spašavanja Instituta", rekao je Šimun

Dodao je da niko u Vladi ne dovodi u pitanje opstanak Instituta.

Predsjednica Sindikata Institua Marija Obradović rekla je da štrajk nije opcija i izbor zaposlenih.

"To je iznuđeno teškim materijalnim stanjem zaposlenih. Mi svi volimo Institut i ne bi bili ovdje da se ne posjedujemo empatiju prema našim pacijentima i da se ne nadamo boljim danima".

Direktor instituta Igalo Zoran Kovačević rekao je da "ničim ne smijemo dodatno otežati situaciju".

"Jasno je da, što se prije deblokira račun Instituta, prije će krenuti proces ozdravljivanja ustanove, na dobrobit pacijenata, svih zaposlenih i akcionara", rekao je Kovačević.

Bonus video: