Bivši radnici Solane još čekaju novac

Predstavnik radnika Saša Mitrović navodi da im stečajna uprava duguje dio potraživanja jer Nacionalni parkovi nisu izmirili obaveze iz ugovora o zakupu Iz državnog preduzećatvrde da su zaključno sa krajem avgusta 2023. platili sve što im je bila obaveza

3446 pregleda 2 komentar(a)
Stečajna uprava duguje radnicima više od milion eura: Ulcinjska solana, Foto: Savo Prelević
Stečajna uprava duguje radnicima više od milion eura: Ulcinjska solana, Foto: Savo Prelević

Bivši radnici Solane “Bajo Sekulić” u Ulcinju, njih 70, mjesecima čekaju da im stečajna uprava uplati dio potraživanja od po 150-200 eura jer Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore navodno nije uplatilo novac po osnovu zakupa najstarije ulcinjske kompanije.

“Vijestima” je to potvrdio predstavnik radnika Saša Mitrović dok u Nacionalnim parkovima tvrde da su sve obaveze iz ugovora po osnovu zakupa, ispunili zaključno sa 31.08.2023.godine.

Mitrović je kazao da je u saznanju da Nacionalni parkovi još nijesu uplatili ugovorom predviđeni novac od oko 2,5 hiljada eura na mjesečnom nivou.

“Stečajna uprava taj novac obećala nam je prije Nove godine. Dosadašnja praksa bila je da stečajna uprava sakupi zakupninu od nekoliko mjeseci i uplati novac na ime bivših radnika, povjerilaca prvoga reda.

U Nacionalnim parkovima tvrde da sve obaveze definisane Ugovorom o zakupu kao što su obezbjeđivanje fizičke zaštite imovine, podmirivanje troškova struje, vode i drugog održavanja, kao i omogućavanje dodatne valorizacije zakupljenje imovine, izmiruju redovno.

“Ministarstvo na godišnjem nivou uplaćuje na račun Nacionalnih parkova subvenciju koja se pored nacionalnih parkova odnosi i na Park prirode “Ulcinjska solana”, kazali su u ovom državnom preduzeću.

U Nacionalnim parkovima navode da su lani izmirili dug po osnovu zakupa Solane za 2022.godinu u iznosu od 29.100,5 eura i dio obaveza iz 2023.godine, te da je poslednja uplata bila 31.avgusta.

“Cijena zakupa na mjesečnom nivou iznosi 2.910,05 eura sa PDV-om od januara 2018. godine. U periodu od 2016. do 2018. godine cijena zakupa je iznosila 2.856 eura sa PDV-om na mjesečnom nivou”, navode iz preduzeća, dodajući da im Vlada redovno obezbjeđuje subvencije iz kojih se podmiruju troškovi zakupa.

Nacionalni parkovi, shodno odluci Vlade, najstarijim ulcinjskim preduzećem upravljaju od avgusta 2015. godine s ciljem zaštite biodiverziteta.

Stečajna uprava bivšim radnicima po osnovu neisplaćenih zarada i doprinosa duguje više od milion eura. Mitrović je ranije kazao da će radnici od stečajnog sudije Dragana Vučevića tražiti da angažuje sudskog vještaka finansijske struke da obračuna kamatu na višegodišnja potraživanja, a od Ministarstva rada da stupi u kontakt sa Fondom rada povodom njihovih zahtjeva.

Stečaj u ulcinjskom preduzeću uveden je u prvoj polovini 2005. godine, odnosno 5.maja a neuspjeli petogodišnji plan reorganizacije trajao je od početka 2006. Kako plan reorganizacije nije uspio, ulcinjska kompanija je u klasičnom stečaju od 2011. godine.

Postupak privatizacije Solane je počeo 2001. godine masovnom vaučerskom privatizacijom, nakon koje je bivši privatizacioni fond Eurofond, kojim je tada rukovodio biznismen Veselin Barović, postao većinski vlasnik ulcinjske kompanije.

Uprava za katastar i državnu imovinu, na osnovu mišljenja Savjeta za privatizaciju, donijela je u decembru 2021. rješenje kojim se dozvoljava da se zemljište Solane upiše kao državna imovina i da je Vlada jedini nosilac prava raspolaganja. Država je kao vlasnik zemljišta Solane zvanično u katastarskim knjigama upisana početkom jula 2022, dok je kompanija u stečaju korisnik većine imovine.

Predstavnici manjinskih akcionara, nakon toga, najavili su tužbe koje bi državu, prema njihovoj procjeni, mogle da koštaju i preko 200 miliona eura. Oni tvrde da je u pitanju imovina 20 hiljada akcionara i da je država potvrdila da je izdala akcije bez pokrića, jer smatraju da su akcije kompanije tokom privatizacije i naknadno na berzi kupovali smatrajući da je Solana vlasnik 14 miliona kvadrata zemljišta koje je koristila.

Upravni sud Crne Gore usvojio je u međuvremenu tužbu akcionarskog društva “Bajo Sekulić” u stečaju i poništio mišljenje Vlade, odnosno Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte iz jula 2021. godine, u kome je konstatovano nesporno državno vlasništvo nad zemljištem jedine crnogorske solane. Tako je sudbina najstarijeg ulcinjskog kolektiva sada u rukama Vlade Milojka Spajića.

Bonus video: