Vlada: Otvara se linija Bar - Ankona, najbrža veza sa zapadnom Evropom

Feribot bi mogao ponovo da saobraća već ove godine, zaključeno je na sastanku Spajića i prvog čovjeka kompanije Adria Ferries

17206 pregleda 63 reakcija 41 komentar(a)
Spajić i predstavnici kompanije Adria Ferries, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore
Spajić i predstavnici kompanije Adria Ferries, Foto: Đorđe Cmiljanić/Vlada Crne Gore

Vlada Crne Gore obnoviće pomorsku liniju sa Italijom, a feribot na relaciji Bar – Ankona mogao bi da ponovo saobraća već tokom ove godine, zaključeno je tokom sastanka premijera Milojka Spajića i prvog čovjeka kompanije Adria Ferries Alberta Rosija.

Feribot će biti najbrža konekcija Crne Gore sa zapadnom Evropom, saopštio je kabinet predsjednika Vlade.

Konstatovano je da bi otvaranje te linije moglo pozitivno uticati na turizam u obije zemlje, a posebno interesovanje za dolazak u Crnu Goru, kako se navodi, postoji kod građana sjeverne Italije.

„Zbog toga je Ankona odlična polazna tačka za obnavljanje pomorskog saobraćaja, jer često građani sa sjevera Italije moraju da gube ogromno vrijeme kako bi došli do Barija, a brži feribot iz Ankone može da stigne do Crne Gore za 10 sati“, istakao je Rosi, čija je kompanija i ranije obezbjeđivala funkcionisanje ove linije, a zainteresovana je da čitav projekat oživi.

Naglašeno je da je vrlo važno u projekat uključiti i crnogorske kompanije, a predsjednik Vlade je istakao da bi se na ovaj način moglo omogućiti da Barska i Crnogorska plovidba donesu dodatnu vrijednost Crnoj Gori.

"Prve analize pokazale su da bi tokom ljetnje sezone linija funkcionisala bez problema, a da je neophodno dodatno raditi na promociji za saobraćaj tokom zimskog perioda", navodi se u saopštenju.

Sastanku su prisustvovali ambasadorka Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela, predsjednik kompanije Mauro Maja i direktor Roberto Mataloni.

Bonus video: