Manjinskim akcionarima će ponuditi otkup akcija ili učešće u paketu mjera za spasavanje Instituta "Simo Milošević"

Napraviće se procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja

8659 pregleda 5 komentar(a)
Sa sjednice komisije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Sa sjednice komisije, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju „Dr Simo Milošević“ u Igalu naći će se na dnevnom redu sjednice Vlade u četvrtak.

Treća sjednica vladine Komisije za rješavanje statusa Instituta održana je danas u prostorijama Vlade, nakon niza konsultativnih sastanaka i radnog sastanka sa menadžmentom i predstavnicima sindikata Instituta koji je održan 18. marta. u Igalu.

Osim članova Komisije, sjednici su prisustvovali predstavnici Instituta „Dr Simo Milošević“, predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, predstavnik Agencije za zaštitu konkurencije i zaštitnica imovinsko-pravnih odnosa.

"Na predlog premijera, Plan spašavanja i restrukturiranja je proširen sa dva nova koraka. Naime, zauzet je stav da se već u prvom koraku napravi procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja i da se na bazi ove procjene Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za (1) otkup akcija ili (2) njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spašavanje i restrukturiranje Instituta", saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđana Pavićevića.

Sa sjednice komisije
Sa sjednice komisijefoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

S obzirom da je Komisija defnisala sve korake u cilju spasavanja Instituta s kojima su, kako se navodi, upoznati premijer Milojko Spajić, menadžment Instituta i predstavnici sindikata te ustanove, uz zaključke sa današnjeg sastanka koji se tiču procjene imovine i učešća manjinskih akcionara u cijelom procesu, sjutra će se na redovnom zasjedanju Vlade naći puna informacija o Planu spašavanja i restrukturiranja Instituta.

Bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, ističe se u saopštenju, Vlada će biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na Plan spašavanja koji predlaže Komisija i "oko koga postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen sa pravilima i principima dodjele državne pomoći".

"Podsjećanja radi, Plan spašavanja i restrukturiranja tj. rebrendiranja Instituta Dr Simo Milošević podrazumijeva 3 koraka i to: pomoć male vrjednosti od 300 000 € radi obezbjeđivanja nastavka rada (de minimis), potom, pomoć do 10 mil € koja se daje na 6 mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu da se u tih 6 mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja od strane renomirane svjetske agencije koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo", navodi se u saopštenju.

Ovakav plan, kako se dodaje, ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi, nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, na srednjoročnom i dugoročnom planu. Institut bi na taj način "mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu".

"Kao što je više puta rečeno, Vlada nema strateških dilema vezano za plan spašavanja Instituta, uz imperativ da rješenje mora biti unutar zakonskih okvira i u duhu najbolje evropske prakse, i uz uslov da se manjinski akcionari pravovremeno izjasne o svojoj ulozi i mogućem finansijskom učešću od samog starta u realizacii predloženog plana spašavanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: