Agencija za zaštitu konkurencije: Preuzimanje duga Instituta Igalo nezakonito

Ministarstvu finansija naloženo da preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći u iznosu od 1.366.113,32 eura. Izvor "Vijesti" navodi da je moguće da će Agencija za osiguranje depozita Srbije tražiti uvođenje stečaja u Institut

19631 pregleda 25 reakcija 20 komentar(a)
Bez odlaganja da preuzme korake i povrate sredstva: Institut Igalo, Foto: Arhiva Vijesti
Bez odlaganja da preuzme korake i povrate sredstva: Institut Igalo, Foto: Arhiva Vijesti

Agencija za zaštitu konkurencije ocijenila je da je nezakonita državna pomoć iz Ugovora o izmirenju međusobnih obaveza Agencije za osiguranje depozita Srbije, Jugobanke u stečaju i Ministarstva finansija Crne Gore kojim je bilo predviđeno da se iznos duga Instituta Igalo prema Jugobanci umanji za 1,36 miliona eura.

Ovaj iznos novca Crna Gora je potraživala od Jugobanke u stečaju na osnovu duga po staroj deviznoj štednji pa će ovim poravnanjem dug Instituta prema Jugobanci treba biti umanjen na iznos od 5,3 miliona eura. Ovaj novac od 1,36 miliona Ministarstvo finansija formalno nije isplatilo.

Vlada je u septembru donijela ovu odluku o poravnanju kako bi spriječila blokadu Instituta.

Iz AZK-a je saopšeno da je Savjet na sjednici 15. marta na predlog direktora donio rješenje kojim se utvrđuje da je državna pomoć koja je nezakonito dodijeljena Institutu “Dr Simo Milošević” od strane Ministarstva finansija, po osnovu Ugovora o načinu izmirenja dijela međusobnih obaveza, zaključenog u septembru prošle godine između Agencije za osiguranje depozita iz Beograda, Jugobanka u stečaju i Ministarstva finansija, neusklađena sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

“Rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzmu mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od Instituta Igalo u iznosu od 1.366.113,32 eura. Takođe, rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca od dana prijema istog, sačini i AZK-u dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj”, naveli su iz Agencije.

Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodjele iznosa državne pomoći, odnosno od 29.09.2023. godine do dana donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata.

Izvor “Vijesti” upućen u dešavanja u vezi Instituta navodi da je moguće da će nakon ovog rješenja AZK-a Agencija za osiguranje depozita Srbije tražiti uvođenje stečaja u Instutut da bi namirila dug koji Institut ima prema Jugobanci.

Ponuda manjinskim akcionarima

Radnici Instituta “Dr Simo Milošević” trebalo bi da odlože najavljeni štrajk koji je bio planiran za 25. mart nakon što danas Vlada utvrdi plan spasavanja Instituta.

Iz Sindikata su za danas najavili konferenciju za novinare povodom, kako su saopštili, odluke o odlaganju štrajka zaposlenih, a na osnovu zaključaka sa sastanka održanog 18. 03. 2024. godine između predstavnika menadžmenta Instituta, Vlade Crne Gore i Izvršnog odbora reprezentativne Sindikalne organizacije Instituta”.

Radnici ugostiteljskog sektora koji su bili u štrajku od 14. marta obustavili su ga u utorak.

Iz Vladine Komisije koja se bavi pitanje spasavanja Instituta, juče je nakon treće sjednice saopšteno da je na predlog premijera Milojka Spajića, plan spasavanja i restrukturiranja proširen sa dva nova koraka.

“Zauzet je stav da se već u prvom koraku napravi procjena vrijednosti Instituta od strane nezavisnog procjenitelja i da se na bazi ove procjene Vlada obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za otkup akcija ili njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spasavanje i restrukturiranje Instituta”, saopštio je kabinet potpredsjednika Vlade Srđana Pavićevića koji predsjedava Komsijom koja se bavi pitanjem Instituta.

Bez obzira na odgovor manjinskih akcionara, ističe se u saopštenju, Vlada će biti u prilici da zauzme konačan i zvaničan stav na plan spasavanja koji predlaže Komisija i “oko koga postoji najveći stepen saglasnosti, a koji je u potpunosti usklađen sa pravilima i principima dodjele državne pomoći”.

“Podsjećanja radi, plan spasavanja i restrukturiranja, tj. rebrendiranja Instituta podrazumijeva tri koraka i to pomoć male vrjednosti od 300 000 eura radi obezbjeđivanja nastavka rada, potompomoć do 10 miliona koja se daje na šest mjeseci radi deblokade računa, nastavka rada i obezbjeđivanja likvidnosti, uz obavezu da se u tih šest mjeseci napravi kvalitetan plan restrukturiranja od strane renomirane svjetske agencije koji će proći proceduru odobravanja od strane nadležnih organa i dobiti dozvolu za realizaciju. Na taj način će se steći uslovi za višemilionska ulaganja u dalju revitalizaciju i rebrending Instituta Igalo”, navodi se u saopštenju.

Ovakav plan, kako se dodaje, ne samo da rješava akutnu krizu u kojoj se Institut nalazi, nego otvara mogućnosti proširivanja i unapređenja poslovanja u svim segmentima, na srednjoročnom i dugoročnom planu. Institut bi na taj način “mogao osvježiti svoj već postojeći brend i podići svoju konkurentnost na inostranom tržištu”.

Izvršni direktor Instituta Zoran Kovačević ranije je “Vijestima” kazao da Institut ima oko 30 miliona eura duga. Od toga je blizu 10 miliona eura dug prema “Jugobanci” u stečaju, a veliki dio duga se odnosi i na potraživanja prema državi i to za poreze i doprinose, a među njima i Elektroprivredi i Opštini Herceg Novi.

Institut Igalo je prije početka 2024. izgubio i pacijente iz Norveške jer nije prošao na tenderu tamošnjeg Fonda zdravstva. Glavni razlog za to su problemi u kojima se kompanija nalazila tokom prošle godine sa čestim blokadama računa, nemogućnostima da ulaže u poboljšanje ponude, kašnjenjem u isplatama zarada... Norveški program je činio četvrtinu prihoda Instituta, koji ove godine ima i dodatne rashode zbog povećanja zarada za oko 30 odsto, zbog izmjena kolektivnog ugovora.

Rješenjem se nalaže Ministarstvu finansija da u roku od dva mjeseca od dana prijema istog, sačini i AZK-u dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj", saopšteno je iz Agencije

Vlada će se obrati manjinskim akcionarima sa ponudom za otkup akcija ili njihovo srazmjerno finansijsko učešće u paketu mjera za spasavanje i restrukturiranje Instituta

Bonus video: