AZK: Kupovina imovine Željezare nezakonita

EPCG naloženo da, u roku od dva mjeseca od dana prijema rješenja, utvrdi iznos neusklađene državne pomoći, te sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj

5385 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti
Foto: Printscreen/YouTube/TV Vijesti

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) utvrdila je da je Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) prekršila Zakon o kontroli državne pomoći zaključenjem ugovora sa turskim Toščelikom.

Agencija nije navela o kojem iznosu je riječ.

"Rješenjem se nalaže Elektroprivredi Crne Gore AD - Nikšić da, bez odlaganja, a najkasnije u roku od četiri mjeseca od dana prijema rješenja, preduzme mjere neophodne za povraćaj neusklađene državne pomoći od privrednih subjekata "”Toscelik profil ve sac endustrisi” a.s. i Društvo sa ograničenom odgovornošću “Toscelik alloyed engineering steel” Podgorica" (Odlukom od 24.07.2023. god. pokrenut postupak dobrovoljne likvidacije, likvidator Burcin Ejderoglu)", piše u rješenju.

Dodaje se da se nalaže EPCG da, u roku od dva mjeseca od dana prijema rješenja, utvrdi iznos neusklađene državne pomoći, te sačini i Agenciji za zaštitu konkurencije dostavi plan povraćaja neusklađene državne pomoći, sa mjerama i rokovima za njegovu realizaciju ili obavještenje o preduzetim mjerama za povraćaj.

"Na iznos neusklađene državne pomoći, obračunava se kamata za period od dodjele iznosa državne pomoći, odnosno od 19.01.2023. godine do dana donošenja rješenja o povraćaju i plaća zatezna kamata u skladu sa zakonom kojim se uređuje zatezna kamata", piše u rješenju.

Bonus video: