Spajić: Ograničene marže za više od 500 artikala

"Ovim se ne zaustavlja rast cijena nego se i smanjuju cijene 500 artikala, koji su najbitniji za život građana", naveo je premijer

56247 pregleda 266 reakcija 77 komentar(a)
Đeljošaj, Spajić i Mujović, Foto: Mirko Kotlaš
Đeljošaj, Spajić i Mujović, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 21.03.2024. 15:27h

Vlada je usvojila odluku ograničavanju marži za više od 500 artikala, a plan je da se umanji inflatorni pritisak na građane. Ove mjere će se primjenjivati dva mjeseca, odnosno od kraja marta do kraja maja.

Premijer Milojko Spajić je naveo da je inflacija u Crnoj Gori uvoznog karaktera, kao i da su ograničili marže za više od 500 artikala. Naglasio je da kada se vidi da su trgovci pristali na ograničavanje marži na niskom nivou, da će se pokazati da oni nisu krivi za inflaciju, već je za to kriva uvozna cijena.

"Ovim se ne zaustavlja rast cijena nego se i smanjuju cijene 500 artikala, koji su najbitniji za život građana", naveo je on.

Spajić je pozdravio privredu i kazao da će se ove mjere sprovoditi u saradnji sa tim sektorom. Naveo je da se i malim trgovačkim lancima, do 600 kulmulativnih kvadrata ove mjere ne sprovode, da ih ne bi diskvalifikovali sa tržišta. On je kazao da će se na ovaj način smanjiti inflatorni pristisak na građane, te da će se kroz smanjenje cijena osnovnih proizvoda pomoći da se vrati životni standard.

Ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da će smanjiti cijene velikog broja namirnica, da će ti proizvodi biti naznačeni u trgovinama, i da su time uvezani standard građana, privreda i proizvodnja. Đeljošaj je pojasnio da se mjere ne primjenjuju na trgovinske lance čija ukupna površina u cijeloj državi, ne prelazi 600 kvadrata.

Đeljošaj je naveo da odluka stupa na snagu objavom u Službenom listu i da će trajati dva mjeseca, odnosno od kraja marta do kraja maja.

Bonus video: