Vlada će uraditi sve da Institut Igalo ne ode u stečaj: Nema plata do deblokade računa

Odović je istakao da su dobili mjesec dana od Agencije za osiguranje depozita Srbije, u kojih ta institucija odnosno Jugobanka, neće tražiti uvođenje stečaja u Institut radi naplate dugovanja

12736 pregleda 6 komentar(a)
Šimun, Pavićević i Odović, Foto: Mirko Kotlaš
Šimun, Pavićević i Odović, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 21.03.2024. 19:00h

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević istakao je da radnici Instituta Igalo ne dobijaju platu već tri mjeseca, ali da se prvo dugovi moraju vratiti, kako bi se zarade isplatile.

Pavićević je nakon sjednice Vlade, kazao da će uraditi sve da ta zdravstvena sutanova ne ode u stečaj iako su se stekli svi uslovi za to. Naveo je da je Komisija koja je formirana za spas Instituta Igalo, utvrdila da su finansije jedini problem te ustanove i da je tamošnji trenutni dug oko 25 miliona eura.

Pavićević je pojasnio da je na sjednici Vlade predstavljena informacija o stanju u Insitutu i put za izlazak iz krize, odnosno paket spašavanja i restruktuiranja.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je Vlada usvojila informaciju kojom se zadužuje Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine da nakon procjene vrijednosti akcija Insituta, razgovora sa manjinskim akcionarima, a zatim koordiniše donošenjem plana spašavanja koji će se usvojiti na Vladi.

Pavićević je naveo da je najveći dug trenutno prema Jugobanci i to oko 7 miliona eura, nakon čega slijede i potraživanja radnika kroz brojne tužbe. On je naveo da je jedini trenutni put za spas Instituta, restruktuiranje odnosno, revitalizaciju i rebrending.

"Na tom putu podrazumjevaju se tri pomoći, prva jednokratna od 300 hiljada eura odnosno minimalna pomoć. Ona se u uplaćuje za poslovanje i ne može da služi za isplate plata i ona je prethodnica. Naredni korak je intervencija države do 10 miliona eura, čime ćemo pokušati da održimo Insitutut solventnim i likvidnim, kako bi radnici nastavili sa radom", kazao je Pavićević i istakao da ta pomoć podrazumijeva da se daje jednom u deset godina, na period od šest mjeseci.

On je pojasnio da će se u tih šest mjeseci kada se preda pomoć, sa međunarodnom grupacijom eksperata koja će biti izabrana na tenderu, koja se bavi rekonstrukcijom i ima kredibilitet, napraviti kvalitetan plan restruktuiranja Insitututa. Pavićević je kazao da će se tim dokumentom ta ustanova imati novu ponudu, riješavaju pitanja vezana za prostor Instituta, tehnološkog dijela, kadrovskih pitanja...

"Posljednjeg dana šestog mjeseca Agencija za zaštitu konkurencije decidno mora reći da li je dokument koji smo priložili, da li je prihvatljivo za standarde, evropske standarde. Ako Agencija kaže da je u redu i prihvati, onda se otvara treća etapa da se sve iz dokumenta prenese na djelo i u praksu. Sve te ideje da se pretoče u praksu i onda se može govoriti o velikim investicijama, kao što su 10, 15, 30, 70 miliona eura, ako želimo da napravimo ono što želimo", naveo je on i dodao da žele da naprave projekat koji će biti konkurentan na evropskom tržištu.

Pavićević je naveo da će 10 miliona eura Insitututu ostaviti ustanovu u stanju likvidnosti, itklanja barijere plaćajući kapitalne dugove u sličnom iznosu ali je time račun otvoren pa zaposleni mogu da primaju plate. On je naveo da se kroz tih 10 miliona za pola godine mora dovesti do održivosti ovog projekta i da je plan proširiti ponudu te ustanove na estetsku medicinu, anti-ejdžing programe, rehabilitaciju, hotelijerstvo...

Ističe da će se značajno uvećati cijene usluga jer su sad simbolične, da će se širiti na tržišta kao što su Ukrajina i Libija. On je pojasnio da žele da Institut bude konkurentan na evropskom tržištu te da će u narednim danima, nezavisna revizorska agencija uradi procjenu vrijednosti imovine Instituta.

Pavićević je naglasio da je Komisija došla do svog kraja i da će procesom od sada rukovoditi resor nadležan za državnu imovinu. Naveo je i da su radnici Insituta planirani štrajk odložili za mjesec dana.

Prvi korak procjena vrijednosti imovine

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović je naveo da će taj resor rukovoditi budućim procesima i da je prvi korak procjena vrijednosti imovine Instituta. Na osnovu toga će kako je naveo donositi preostale odluke.

On je kazao da imaju paket spašavanja, da sada prave plan nakon čega planiraju finansijsku uplatu kojom će riješiti dio dugova. Istakao je da su dobili mjesec dana od Agencije za osiguranje depozita Srbije, u kojih ta institucija, odnosno Jugobanka neće tražiti uvođenje stečaja u Institut radi naplate dugovanja.

"Napravićemo medunarodni poziv za konsultanta za plan restruktuiranja", kazao je Odović.

Odović je kazao da će biti važna i saradnja manjinskih akcionara u cijelom procesu da bi plan uspio te da će ih pozvati da učestvuju. Pojasnio je da za ove korake treba saglasnost dvije trećine vlasnika Insituta, da su razgovarali sa manjinskim akcionarom Žarkom Rakčevićem koji je kazao da će podržati spas ove ustanove.

On je naveo da je ovo jedini zakonski legalan plan i da će oni koji ga ne prihvate, praktično gurnuti Institut u stečaj.

Bonus video: