Milović: Simbolična odluka Vlade, "naknadna pamet" neće pozitivno uticati na pad cijena

"Populistički i teatralno, kako smo i navikli do sada, brza rešenja bez adekvatnih analiza za 'instant' bolji standard građana", kazao je poslanik DPS-a

4956 pregleda 8 komentar(a)
Milović, Foto: DPS
Milović, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Milović ocijenio je da je odluka Vlade o ograničavanju marži u situaciji kada su cijene prehrambenih proizvoda u Crnoj Gori "dostigle maksimum" - simbolična.

"Nakon nezapamćenog rasta cijena prehrambenih proizvoda u prethodne dvije godine i konstantnog pada kupovne moći, 'naknadna pamet' neće pozitivno uticati na pad cijena! Post festum, populistički i teatralno, kako smo i navikli do sada, brza rešenja bez adekvatnih analiza za 'instant' bolji standard građana. Još jedna u nizu administrativnih mjera, koja neće imati uticaj pad nivoa cijena u Crnoj Gori", napisao je Milović na društvenoj mreži Iks.

Ukazuje da su na svjetskim tržištima cijene hrane pale u januaru na najniži nivo u gotovo tri godine, pod pritiskom znatno jeftinijih izvora žitarica i mesa, prema Organizaciji za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

"Na kraju ono što je nevjerovatno, (paradoks) premijer saopštava da trgovinski lanci nijesu krivi za porast cijena i uprkos tome uvodi mjere ograničenja cijena tim istim trgovinama. Takođe, priznaje da nema mehanizma da očuva standard gradjana kada su cijene u pitanju i konstatuje nadam se da je inflacija prošla...", dodaje Milović.

Ukazuje i da je susjedna Hrvatska prošle sedmice donijela šesti paket podrške građanima za očuvanje životnog standarda, vrijedan 503 miliona eura, "upravo usmjeren zaštiti od inflacije".

"Da ne pominjemo koliko je u Hrvatskoj veća proizvodnja, koliko se manje uvozi, koliko je manja inflacija u predhodne dvije godine, ali ipak je podrška države značajna, konkretna i usmjerena na one kojima najviše treba! Da je bilo znanja, želje i volje, paket podrske građanima koji smo kao poslanički klub DPS-a predstavili još u septembru 2023. godine bi riješio očuvanje standarda onih koji su najugroženiji i kojima je najviše potrebna podrška", zaključio je Milović.

Bonus video: