Sudski sporovi zakočili isplatu 1,5 miliona

Stečajna uprava “Montenegro Airlinesa” ne isplaćuje novac koji je prihodovala zbog sudskih sporova koji se vode povodom priznatih potraživanja

3773 pregleda 1 komentar(a)
Kompanija u stečaju od aprila 2021. godine (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Kompanija u stečaju od aprila 2021. godine (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Na računu “Montenegro Airlinesa” (MA) u stečaju nalazi se 1,5 miliona eura, ali taj novac se ne može isplaćivati zbog sudskih sporova koji se vode povodom priznatih potraživanja.

Ovo je zvanično rečeno “Vijestima” u Privrednom sudu.

Nekadašnji nacionalni avio-prevoznik otišao je u stečaj 28. aprila 2021. na zahtjev Uprave prihoda i carina, poslije 24 godine rada zbog duga od 11,9 miliona eura.

Pred Privrednim sudom je u toku više parnica zbog osporenih potraživanja. Stečajna uprava je priznala 33,8 miliona potraživanja od ukupno prijavljenih 169,7 miliona.

Radnicima se duguje sedam zarada, kao i staž za oko tri godine. Ukupni dugovi kompanije su 110 miliona eura. Većina imovine kompanije nalazi se pod hipotekama, zabilježbama i drugim teretima povjerilaca.

“Od pokretanja postupka stečaja nad MA, a shodno odredbama Zakona o stečaju izvršena je prodaja poslovnog prostora u Beogradu, tri aviona u svojini MA, 42 motorna vozila ovog stečajnog dužnika, kao i određena pokretna imovina manje vrijednosti. Što se tiče ugovora o zakupu zaključenih od strane MA u stečaju, kao zakupodavca, izdata su tri poslovna prostora”, rečeno je u Privrednom sudu.

Pojašnjeno je da je trenutno (ukupno) stanje novčanih sredstava na računima MA u stečaju, koja su ostvarena navedenim prodajama i prihodovanjem na ime zakupnina, kao i po drugim osnovima, a po izmirenju tekućih obaveza stečajnog dužnika, oko 1.500.000 eura.

“Do sada nije bilo dioba vršenih u postupku stečaja, a isplata će biti vršena, shodno isplatnim redovima, kada se steknu preduslovi za namirenje u smislu cjelovitog unovčenja imovine (ili njenog pretežnog dijela), odnosno kada se pravosnažno utvrde visine spornih potrazivanja, a o čemu će povjerioci biti blagovremeno i propisno informisani, saglasno Zakonu”, kazali su u Privrednom sudu.

U prvi isplatni red svrstana su potraživanja bivših zaposlenih s tim što iznos, kako je navedeno, nije moguće odrediti na današnji dan, iz razloga što se vode sporovi od strane većeg broja zaposlenih.

“Tek nakon pravosnažnosti navedenih postupaka moći će se utvrditi pripadajući iznosi priznatih potraživanja povjerilaca”, kazali su u Privrednom sudu.

Bonus video: