Ministarstvo zdravlja planira ograničenje cijene ljekova van liste, ali i formiranje robnih rezervi

"Ono što je naredno, jeste da izmjenom Zakona o ljekovima uvedemo uredbu o maksimalnoj cijeni ljekova i za one koji su van liste. Na listi je oko 1.500 ljekova, a nastojaćemo da to uradimo i za one van liste"

8775 pregleda 3 komentar(a)
Šimun, Foto: Ministarstvo zdravlja
Šimun, Foto: Ministarstvo zdravlja

Ministarstvo zdravlja planira da zakonskim izmjenama ograniči cijene ljekova koji se nalaze van liste, a namjeravaju i formiranje robnih rezervi ljekova radi epidemija, inflacija, nestašica, kazao je prvi čovjek ovog resora Vojislav Šimun.

To je poručio na pres konferenciji nakon sjednice Vlade, upitan da li će osim novih mjera za marže, doći i do smanjenja cijena ljekova. Šimun je da cijenu ljekova diktira veličina tržišta, interesi velikih farmaceutskih kompanija, te da je Crna Gora malo tržište. Naveo je da je država već donijela uredbu za ograničenje ljekova koji su na listi, pa se farmaceutske kuće moraju usaglasiti sa tim.

"Ono što je naredno, jeste da izmjenom Zakona o ljekovima uvedemo uredbu o maksimalnoj cijeni ljekova i za one koji su van liste. Na listi je oko 1.500 ljekova, a nastojaćemo da to uradimo i za one van liste", istakao je on.

Šimun je kazao da planiraju da uvedu robne rezerve za ljekove kako bi se snabdijevali ljekovima koji su esencijalni, radi zaštite od inflatornih uticaja u nedostatku nekih ljekova, epidemija, drugih potreba...

Bonus video: