Institutu mjesec da plati dug Jugobanci

Proces spasavanja Instituta Igalo prepušten Ministarstvu urbanizma i državne imovine

5458 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od ranijih protesta radnika Instituta, Foto: Mirko Kotlaš
Sa jednog od ranijih protesta radnika Instituta, Foto: Mirko Kotlaš

Agencija za osiguranje depozita Srbije (AODS) dala je Vladi dodatnih mjesec dana, tokom kojih neće pokrenuti postupak uvođenja stečaja u Institut Simo Milošević, radi naplate dugovanja te ustanove ka tamošnjoj Jugobanci.

To je na konferenciji nakon sjednice Vlade, juče kazao ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović, uz napomenu da su to postigli u saradnji sa institucijama u Srbiji.

AODS prema saznanjima “Vijesti” može da pokrene postupak o uvođenju stečaja u Institut, nakon što je Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela odluku da je nezakonita državna pomoć iz Ugovora o izmirenju međusobnih obaveza AODS, Jugobanke u stečaju i Ministarstva finansija, kojom je bilo predviđeno da se iznos duga Instituta prema ovoj banci, umanji za 1,36 miliona eura. Trenutni ukupni dug Instituta je oko 25 miliona eura.

Ministar zdravlja Vojislav Šimun kazao je da je Vlada usvojila informaciju i zadužila Odovićev resor, da nakon procjene vrijednosti imovine Instituta razgovora sa manjinskim akcionarima, nakon čega će koordinisati donošenjem plana spašavanja koji će se kasnije naći pred Vladom.

Odović je kazao da je prvi korak da se uradi procjena vrijednosti Instituta, nakon čega će uslijediti ostale odluke. Dodao je da imaju paket za spas Instituta, pripremaju plan i uplatu novca kako bi se otplatio dio dugova. Odović je naglasio da proces zavisi i od saradnje manjinskih akcionara te da će ih pozvati da učestvuju. Istakao je i da je za sve korake potrebna saglasnost dvije trećine vlasnika Instituta, kao i da su dobili saglasnost za pomoć Institutu od manjinskog akcionara Žarka Rakčevića.

Radnici Instituta Igalo koji su najavili početak štrajka u sljedeći ponedjeljak, juče su saopštili da do toga neće doći. Predsjednica Sindikalne organizacije Insituta Marija Obradović pojasnila je da su štrajk odložili za mjesec dana, odnosno do 25. aprila. Za to su se, kako je navela, odlučili na osnovu uvjerenja koja su dobili od Šimuna i potpredsjednika Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđana Pavićevića.

“Posebno nas je ohrabrila konstatacija da stečaj nije opcija i da se sve učinilo da se to i dokaže, prvenstveno kroz paket mjera Komisije za spas Instituta, a kojim dominiraju jasna zakonski utemeljena rješenja i vremenski rokovi u kojima će oni biti ostvareni”, navela je Obradović.

Dodala je da je ohrabrujuće što je Institut tema na sjednicama Vlade, što je ubrzano rješavanje problema i da je to za njih, svjetlo na kraju tunela. Obradović je kazala da ih je zabrinula odluka AZK-a o nezakonitosti dodijeljene državne pomoći od prethodne Vlade, kao i to što bi to moglo dovesti do pokretanja stečajnog postupka. Istakla je i da su nakon konferencije Vlade, uvjereni da će država preduzeti dodatni napor da do toga ne dođe. Kako navodi, spas Instituta je ključan za sve građane Crne Gore, pacijente i zaposlene, te da nije samo riječ o privlačnoj lokaciji na obali mora.

Uvjeravanja da neće dati da Institut ode u stečaj, mogla su se čuti i od Pavićevića, koji je ponovio da je jedini zakonski put za spas ove institucije restrukturiranje odnosno, revitalizacija i rebrending. Istakao je da trenutni dug Instituta iznosi oko 25 miliona eura, da plate kasne tri mjeseca i da će biti isplaćene tek nakon deblokade računa ustanove. Ponovio je da se to planira kroz jednokratnu pomoć od 300 hiljada eura, zatim intervencija države do 10 miliona eura u šest mjeseci radi sticanja solventnosti i likvidnosti uz paralelni plan restrukturiranjam koji će raditi renomirana svjetska agencija.

Bonus video: