Nema dogovora Vlade i bivših radnika "Košute": Blokada puta Cetinje-Podgorica u ponedjeljak

Advokat radnika Petar Martinović kazao je da će u ponedjeljak blokirati put Cetinje-Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo, od 12 do 16:30 časova

15291 pregleda 48 reakcija 47 komentar(a)
Martinović, Foto: Televizija Vijesti
Martinović, Foto: Televizija Vijesti
Ažurirano: 22.03.2024. 19:40h

Predstavnici radnika bivše fabrike "Košuta" razgovarali su sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem oko isplate zaostalih plata i povezivanja radnog staža, ali nisu postigli dogovor niti konkretne korake.

Zato će bivši radnici u ponedjeljak, opet blokirati put Cetinje-Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo, od 12 do 16:30 časova, kazao je "Vijestima" advokat radnika "Košute" Petar Martinović.

Bivši zaposleni traže isplatu devet plata i povezivanje radnog staža, nakon što je u Industriji modne obuće "Košuta" 4. marta 1996. pokrenut, a 2001. godine okončan stečajni postupak. Martinović je naveo da je radnika oko 680 i da bi za isplate njihovih potraživanja, ukupno bilo potrebno oko 2,8 miliona eura.

On je istakao da je fokus razgovora sa Đeljošajem bio na povezivanju radnog staža za 100 i 200 bivših radnika, i da su dogovorili da o tom pitanju tokom naredne sedmice, upute dopis Ministarstvu ekonomskog razvoja. Martinović je dodao da su radnicima prioritet isplate preostalih plata, nakon čega se može razmatrati povezivanje staža.

Naglasio je da nisu napravili konkretne korake niti je došlo do dogovora, ali i da su očekivali susret sa premijerom Milojkom Spajićem. Za sljedeći sastanak, kako je naveo, žele razgovor sa Spajićem i konkretne predlog za rješenje problema nekadašnjih radnika.

"Vijestima" je ranije rečeno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čijem čelu je Naida Nišić, da sastanke po ovom pitanju još nisu imali i da bi tome predstojale procedure, ispitivanje zahtjeva i saradnja sa drugim resorima, nakon čega bi zauzeli stav, počeli razgovore i donijeli zaključke. Naveli su da je za problem bivših radnika "Košute" nadležan taj resor i da će biti neke reakcije.

“Kako je ovaj organ u više navrata isplaćivao zaostala potraživanja bivšim zaposlenim, nesporno je da reagovanje, u skladu sa zakonskim procedurama i shodno raspoloživim mogućnostima, neće izostati ni u ovom slučaju”, kazali su prethodno iz MRSS-a.

Bonus video: