Stigle plate, nema štrajka radnika OŽVS

Sindikat Održavanja željezničkih voznih sredstava ne odustaje od naplate 800.000 eura duga od “Montekarga”

7634 pregleda 6 komentar(a)
Traže da “Montekargo” plati dug u ratama (Ilustracija), Foto: OŽVS
Traže da “Montekargo” plati dug u ratama (Ilustracija), Foto: OŽVS

Radnici “Održavanja željezničkih voznih sredstava” (OŽVS) primili su februarske plate prije dva dana, pa je Sindikalna organizacija te državne kompanije obustavila pripremu štrajka.

To je “Vijestima” potvrdio predsjednik tog Sindikata Dragan Kaluđerović. Sindikat je prethodno uputio otvoreno pismo ministru saobraćaja i pomorstva Filipu Raduloviću i Odboru direktora OŽVS, u kojem su najavili pripremu štrajka i eventualnu obustavu pružanja usluga državnoj firmi “Montekargo”, ako im se ne isplate februarske plate koje su u tom momentu kasnile deset dana.

Kaluđerović je naveo da je Sindikat nakon primljenih plata odlučio da ne pokrene prikupljanje potpisa za štrajk u Baru, Nikšiću i Podgorici. Naglasio je da ostaju pri svojim zahtjevima, odnosno da žele da se obezbijedi finansijska sigurnost OŽVS, tako što će Odbor direktora naplatiti dug od 800 hiljada eura, koji prema toj kompaniji ima državni “Montekargo”.

“Zahtijevam da se dug od 'Montekarga' naplati u roku od šest mjeseci u jednakim mjesečnim ratama, uz plaćanje redovne mjesečne fakture. Ukoliko smatrate da je navedeno neizvodljivo tražim da podnesete ostavke, jer pokazujete da niste u stanju da naplatite potraživanja društva, koje je u teškoj finansijskoj situaciji”, navodi se u dopisu koji je Sindikat, uputio Odboru direktora.

Državni OŽVS će zbog loše finansijske situacije i dugova, kroz nekoliko mjeseci biti pripojen matičnom Željezničkom prevozu (ŽPCG) a proces je ozvaničen sredinom februara, kada je usvojena odluka na sjednici Vlade. Radulović je više puta ponovio da je ovaj postupak neophodan, jer će u suprotnom, OŽVS završiti u stečaju i ugroziti ostatak željezničkog sektora. On je naglasio i da neće biti otpuštanja 192 radnika.

Bonus video: