Parking u Pljevljima će poskupjeti

Opštinsko preduzeće Čistoća dostavila novi predlog odluke i cijeni parkiranja u gradu

3746 pregleda 27 reakcija 11 komentar(a)
Parking iza ekspres restoran, Foto: Goran Malidžan
Parking iza ekspres restoran, Foto: Goran Malidžan

Iako je na prethodnoj sjednici povukli odluku o povećanju usluge parkiranja, opštinsko preduzeće Čistoća, dvadesetak dana kasnije dostavilo je ponovo identičan cjenovnik lokalnom parlamentu i on će se naći na dnevnom redu sjednice Skupštine opštine Pljevlja zakazane za 28. mart.

Odluka će najvjerovatnije biti usvojena, s obzirom na to da i Sekretarijat za komunalno-stambene poslove, saobraćaj i vode smatra da cijenu parkiranja u Pljevljima treba povećati.

Cjenovnik koji je usvojio Odbor direktora predviđa značajno povećanje usluga za javna i opšta parkirališta.

Prema predloženom cjenovniku, te usluge će poskupiti do 60 odsto, a u preduzeću ovakvu odluku pravdaju da je u prethodnih 14 godina, koliko je važio prethodni cjenovnik uz manje korekcije, došlo do obezvređivanja usluga zbog inflacije.

U obrazloženju navode da je jedan od razloga zbog kojeg traže povećanje cijena što je krajem oktobra počeo da se primjenjuje novi Granski kolektivni ugovor za stambeno komunalnu djelatnost, kojim se na osnovu kojeg je došlo do porasta troška zarada za oko 35 odsto.

Najviše će, ukoliko odbornici prihvate cjenovnik, poskupiti cijena parkiranja u podzemnoj garaži ispod Trga 13. jul. Umjesto dosadašnjih 50 centi po započetom satu, građani će ubuduće plaćati 80 centi, što je povećanje od 60 odsto.

Mjesečna karta za parkiranje u ovoj garadi iznosi 60 eura, a za zaposlene u prvoj zani 35. Dnevna karta iznosiće osam, nedjeljna 18, i mjesečna karta za rezervisano parking mjesto za pravna lica i preduzetnike sto eura.

Fizička i pravna lica imaju pravo na popust za kupljenu polugodišnju ili godišnju kartu u iznosu od deset odnosno 20 odsto.

Poskupiće za 50 odsto i parkiranje za opšta (posebno obilježene površine na kolovozu ili trotoraru) i posebna parkirališta koja su uređena za parkiranje motornih vozila. Tako će se ubuduće ako cjenovnik stupi na snagu, parkiranje u prvoj zoni u Pljevljima u vremenu od 6 do 22 sata naplaćivati 60 centi, umjesto 40 koliko je bilo do sada a u drugoj, 40 centi po započetom satu.

Dnevna karta u obje zone umjesto tri koštaće šest eura, a sedmična deset umjesto dosadašnjih sedam.

Povlašćena mjesečna karta za stanare prve zone iznosi 12 eura, a za pravna lica i preduzetnike povećana je sa 24 na 35 eura. Zaposleni u prvoj i drugoj zoni povlašćenu kartu mogu kupiti po cijeni od 12 eura, četiri eura više nego do sada. Doplatna iznosi 10 eura.

Bonus video: