Španjola do 2027. kreativni centar

Revitalizacija hercegnovske tvrđave koštaće oko četiri miliona eura, od čega će 1,5 miliona biti obezbijeđeno iz EU programa...

50614 pregleda 54 reakcija 18 komentar(a)
Tvrđava Španjola, Foto: Ministarstvo prosvjete
Tvrđava Španjola, Foto: Ministarstvo prosvjete

Galerije, izložbe, smještaj domaćih i svjetskih umjetnika, ljetnja pozornica, umjetnički studio, kancelarije, samo su neki od sadržaja planirani rekonstrukcijom tvrđave Španjola u Herceg Novom, čija obnova će koštati oko četiri miliona eura.

Prvi radovi trebalo bi da počnu na jesen 2024. godine, dok se proces prelaska tvrđave u kreativni centar očekuje najkasnije početkom 2027. To su “Vijestima” kazali iz Ministarstva kulture i medija (MKM), kojim rukovodi Tamara Vujović.

Španjola se nalazi na uzvišenju iznad gradskog jezgra Herceg Novog, jedna je od najstarijih tvrđava u Boki kotorskoj i registrovana je kao spomenik kulture II kategorije. Zdanje je služilo kao dio odbrambenog sistema grada, a na mjestu Španjole su prvobitno Turci podigli manju tvrđavu, koju su zatim Španci proširili. Turci su kasnije taj manji objekat srušili i 1548. izradili tvrđavu koja i danas stoji...

Iz MKM su pojasnili da će se dio rekonstrukcije, u iznosu 1,5 miliona eura, finansirati novcem Evropske unije, unutar programa Južni Jadran u kojem Crna Gora učestvuje sa Italijom i Albanijom. Nosilac projekta “Sa creativity” je MKM, a realizuju ga, kako su kazali, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom, regijama Pulja, Molize i Ministarstvom turizma Albanije.

“Procijenjena vrijednost sredstava neophodnih za rekonstrukciju objekta je oko 4 miliona, a projektom je predviđeno da se iz programa povuče oko 1,5 miliona eura, dok će ostala sredstva biti obezbijeđena iz drugih izvora, uključujući državni budžet”, kazali su iz MKM-a.

Tender do kraja juna, radovi na jesen

Rekonstrukcija je, kako su naveli, planirana u dvije faze, a raspisivanje tendera za izvođenje radova za prvu fazu očekuju u od aprila do juna ove godine. Naglasili su da projekat traje do kraja 2027. te da očekuju da tvrđava bude u funkciji najkasnije početkom te godine. Ako se ispune svi neophodni uslovi, naveli su da početak radova očekuju na jesen.

Istakli su da sa projektantom sagledavaju revidiranje predmjera i predračuna iz 2021. godine, jer se tržišni uslovi konstantno mijenjaju, ali da ne očekuju bitne izmjene.

Osim ulaganja u infrastrukturu, rekonstrukcije i opremanja, iz MKM navode da će raditi na izgradnji zajednice kreativnih pojedinaca i organizacija, koje će nakon obnove koristiti uspostavljeni kreativni hab.

“Nakon rekonstrukcije, u objektu će postojati kapaciteti za rezidencijalne boravke umjetnika i kreativnih preduzetnika i razvoj stvaralaštva i kreativnih industrija, posebno u oblasti multimedijalne umjetnosti, kao i primijenjenog vajarstva, grafike, fotografije i slikarstva. Objekat će nakon rekonstrukcije imati uspostavljene i opremljene izložbene, prezentacione i smještajne cjeline, kancelarijski prostor i zajedničku baštu - ljetnju pozornicu”, saopštili su iz MKM.

Tvrde da će Španjola postati kreativni centar koji će biti vidljiv na regionalnom i evropskom nivou, i da će sa partnerima raditi na promociji tvrđave i kulturnom turizmu, koji je svakako vezan za ovaj lokalitet. Dio projekta koji se odnosi na radove na tvrđavi, radiće, kako kažu, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi. Memorandum o saradnji, ministarka Vujović i prvi čovjek Herceg Novog Stevan Katić potpisali su tokom prošle sedmice. Predviđeno je da Opština i MKM sarađuju u svim fazama projekta i zajednički rade na rekonstrukciji, opremanju i funkcionisanju tvrđave.

Dogovorili saradnju: Katić i Vujović
Dogovorili saradnju: Katić i Vujovićfoto: Opština Herceg Novi

Radovi će se, kako su naveli, obavljati u skladu sa projektnom dokumentacijom koja je dobila neophodne saglasnosti, kao i sa glavnim revidovanim projektom rekonstrukcije Španjole koji je dobio saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, 21. juna 2022.

Bivši zatvor sad u lošem stanju

Španjola je u funkciji bila do početka 20. vijeka, a kasnije tokom Drugog svjetskog rata korišćena je i kao zatvor.

Prema Zahtjevu za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za ovaj projekat koji je tokom 2021. izradilo Ministarstvo prosvjete, na tvrđavi od tada nisu rađene veće intervencije, pa je generalno u lošem stanju. Navodi se i da je područje oko tvrđave narušeno neplanskom gradnjom, posebno zbog velikog broja stambenih zgrada i kuća.

U tom dokumentu se ističe da su neki od objekata unutar Španjole potpuno urušeni, kao i da na ovom lokalitetu nije bilo arheoloških istraživanja.

Tvrđava se u današnje vrijeme povremeno koristi kao alternativna kulturna scena, a u njenoj unutrašnosti postoje prostorije koje su nekada služile kao magacini, kasarne, smještaji, skladišta za oružje, zatvor... Osim toga, piše i da su sve intervencije planirane u skladu sa regulativom za zaštićena kulturna dobra, da se tokom obnove neće koristiti beton, kao i da se svi montirani elementi kasnije mogu ukloniti. Ističe se da će na ulazu u tvrđavu biti zadržano deset parking mjesta, dok će unutar nje moći da se smjesti 17 osoba, u osam soba i apartmana. Planiran je i objekat sa menzom, kongresna dvorana, kancelarije, otvorena scena, toaleti...

Na području Španjole, kako piše u ovom dokumentu, ne postoji fekalna kanalizaciona mreža, pa će se objekat priključiti na uređaj za prečišćavanje otpadnih-sanitarnih voda, nakon čega će te vode ići u upojni bunar. Izmjestiće se i stub za mobilnu telefoniju sa baznom stanicom koji se trenutno nalazi na južnom platou tvrđave. Kada su u pitanju štetni uticaji na prirodnu sredinu, navodi se da neće biti većih građevinskih mašina tokom ovog procesa, da će buka biti zanemarljiva kao i prašina, te da neće biti štete po lokalnu vegetaciju.

Bonus video: