Državne firme na sudu zbog zemlje Luketića: Spor "Budvanske rivijere" i "Sveti Stefan hoteli” oko duga od 2,5 miliona

Riječ je o zemljištu od oko 2.500 kvadrata koje je nacionalizovano 1959. godine...

27140 pregleda 1 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock
Sveti Stefan, Foto: Shutterstock

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” tužbom će od kompanije u većinski državnom vlasništvu “Sveti Stefan hoteli”, koja gazduje ljetovalištem Sveti Stefan - Miločer, tražiti 2,5 miliona eura, koliko smatraju da je dužna Opštini Budva na ime izuzimanja zemlje starobudvanskoj porodici Luketić prije šest decenija.

To je “Vijestima” rečeno u Hotelskoj grupi, čiji Odbor direktora bi trebalo u srijedu da usvoji izvještaj o poslovanju za 2023. godinu, prema kojem je kompanija takođe u većinskom vlasništvu države ostvarila najveći profit u istoriji poslovanja, gotovo četiri i po miliona eura. Zbog sudske presude i isplate milionskog spora, profit će iznosiiti 1,9 miliona.

Spor koji je pokrenula Opština Budva vodi se od 2012. Uoči Nove godine Viši sud donosi presudu kojom ukida presudu kotorskog Osnovnog suda, te usvaja tužbeni zahtjev Opštine Budva.

Riječ je o zemljištu od oko 2.500 kvadrata koje je nacionalizovano 1959. godine od pokojne Stane Luketić, a na kome su u međuvremenu izgrađene tehničke pomoćne prostorije sa kotlarinicom - javnosti poznate dvije nelegalne betonske građevine pored poslovnog centra, naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Presudom se Hotelska grupa “Budvanska rivijera” obavezuje da Opštini Budva na ime zemljišta isplati 1.367.360 eura, dok je obračunata zatezna kamata od 1.237.800 eura.

“Budvanska rivijera” će tužbom zatražiti da dug isplati kompanija “Sveti Stefan hoteli”, osnovana 2019. godine, kada je kompletna imovina kompleksa grad-hotela “Sveti Stefan”, uključujući i pomenutu parcelu, u katrastru preknjižena na tu firmu.

Ujedno, HG “Budvanska rivijera” zatražiće reviziju presude Višeg suda.

Izvršni direktor HG “Budvanska rivijera” Jovan Gregović, kako je “Vijestima” rečeno, trebalo bi tokom sedmice da se sastane sa novoimenovanom potpredsjednicom Opštine Budva Jasnom Dokić kako bi se dogovorila dinamika isplate.

Opština Budva je porodici Luketić 2010. isplatila naknadu na ime izuzete parcele, a potom zatražila da joj novac nadomjesti HG “Budvanska rivijera” na koju se tada parcela vodila.

“Predmet spora je zahtjev Opštine Budva da im HG ‘Budvanska rivijera’ na ime naknade za ustupljeno gradsko-građevinsko zemljište isplati iznos od 1,3 miliona eura. Svoj zahjev zasniva na tvrdnji da je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka sproveden postupak nacionalizacije neizgrađenog gradsko-građevinskog zemljišta od tadašnjih vlasnika. Kako naknada nije plaćena nasljednici pokojne Stane Luketić pokrenuli su postupak pred Osnovnim sudom u Kotoru, koji je okončan usvajanjem tužbenog zahtjeva, a kojim je Opština Budva obavezana da isplati naknadu za nacionalizovano zemljište”, piše u presudi Višeg suda.

Dodaje se da je tom presudom Opština Budva obavezana da ranijim vlasnicima nacionalizovanog gradsko-građevinskog zemljista isplati ukupno 1.367.360 eura.

Na tu presudu se žalila lokalna uprava, izvršeno je vještačenje, da bi na kraju presudom Vrhovnog suda Crne Gore od 22. septembra 2009. Opština Budva izgubila spor, odnosno presuđeno je da je njena obaveza da predstavnicima porodice Luketić isplati 1,3 miliona eura, što je i učinjeno u godinama nakon pravosnažnosti presude, nerijetko i prinudnim putem.

A prije šest i po decenija nacionalizovanu zemlju Opština Budva je dala tadašnjem ugostiteljskom preduzeću “Sveti Stefan Miločer” iz koga je kasnije nastala HG “Budvanska rivijera”, a na koju je do 2019. zemlja bila uknjižena.

Luketići zemlju dali u zakladu za školovanje djece

Stana je udovica nekada jednog od najbogatijih Budvana i najvećeg filantropa - Toma Luketića, čiju je kompletnu imovinu otela država. Tomo Luketić ostavio je kompletnu imovinu, više od 40 hiljada kvadrata od Staroga grada do sadašnje Jadranske magistrale, za školovanje djece iz Paštrovića, Budve i Svetog Stefana.

Kompletnu imovinu je Opština i država Crna Gora otela i uknjižila, a nasljednici porodice Luketić izgubili su sve pravne borbe da se preostali, neizgrađeni dio, vrati u Zakladu, izvrši obeštećenje i napravi fond za školovanje djece, čime bi se ispunila testamentarna volja velikog Budvanina.

Godinu bez zakupnine

Hotelski kompleks “Sveti Stefan Miločer” 2007. dat je u višegodišnji zakup kompaniji “Adriatic properties”, koja je zaključila ugovore tada sa HG “Budvanska rivijera” na ime zakupa grad-hotela “Sveti Stefan” i “Vile Miločer” i sa HTP “Miločer” za zakup sada porušenog hotela “Kraljičina plaža”.

Kompanija “Sveti Stefan hoteli” formirana je 2019. godine, kada joj HG “Budvanska rivijera” ustupa imovinu grad-hotela “Sveti Stefan” i “Vilu Miločer” sa zemljišnim kompleksom.

Kompanija se trenutno nalazi u velikim finansijskim problemima, kao i HTP “Miločer”, jer zakupac “Adriatic properties” punu godinu nije platio ni eura za zakup. U toku je spor pred međunarodnim arbitražnim sudom u Londonu.

Bonus video: