Bivši radnici nekadašnje "Košute" blokiraće put Cetinje - Podgorica na četiri i po sata, zahtjevi isti

Blokada će trajati od 12 do 16:30 časova

20692 pregleda 105 reakcija 52 komentar(a)
Jedna od ranijih blokada puta radnika “Košute”, Foto: Televizija Vijesti
Jedna od ranijih blokada puta radnika “Košute”, Foto: Televizija Vijesti

Bivši radnici nekadašnje fabrike “Košuta” danas će blokirati put Cetinje - Podgorica u mjestu Kruševo ždrijelo, jer traže isplatu devet zaostalih plata i povezivanje radnog staža, nakon što je početkom ovog vijeka u preduzeću uveden stečaj.

Blokada će trajati četiri i po sata, od 12 do 16:30 časova, saopštio je “Vijestima” advokat bivših radnika Petar Martinović.

U “Košuti” je 4. marta 1996. pokrenut, a 2001. godine okončan stečajni postupak, a isplata preostalih zarada za radnika iznosila bi 2,8 miliona eura.

Martinović je u petak razgovarao sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, ali nije postignut dogovor ni konkretni koraci. Martinović je istakao da će, ako ne bude efekta od pregovora sa nadležnim, proteste nastaviti pred zgradom vlade.

“Mi ćemo do četvrtka, po dogovoru sa potpredsjednikom Đeljošajem, poslati dopis sa iznosom za zarade i za broj radnika, koji su za spajanje radnog staža. Ukoliko ne bi bilo dogovora ili bude nekog odugovlačenja, bićemo primorani ispred zgrade vlade nastaviti blokadu, možda i dužu nego onu planiranu za danas”, kazao je Martinović.

On je pojasnio da će Vladi uputiti zahtjev za isplatu devet zaostalih plata, u iznosu od 2,8 miliona eura, kao i dio koji će se odnositi na spajanje radnog staža. Naglasio je da će se o prekidu protesta govoriti tek nakon isplate zarada.

“Vijestima” je ranije rečeno iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS) na čijem čelu je Naida Nišić, da sastanke po ovom pitanju još nisu imali. Naveli su da bi nakon eventualnog ispitivanja zahtjeva i saradnja sa drugim resorima, zauzeli stav, počeli razgovore i donijeli zaključke.

Kazali su i da je za problem bivših radnika “Košute” nadležan taj resor i da će biti neke reakcije:

“Kako je ovaj organ u više navrata isplaćivao zaostala potraživanja bivšim zaposlenim, nesporno je da reagovanje, u skladu sa zakonskim procedurama i shodno raspoloživim mogućnostima, neće izostati ni u ovom slučaju”.

Bonus video: