Metalci idu pred zgradu Vlade, žele uplatu da mogu u penzije: "Za nas je ovo životno pitanje"

Predstavnik radnika Željko Peruničić kazao je da je početkom godine za potrebe 50 bivših radnika, usvojen lex specialis ali da je od tada, proces uplate beneficiranog radnog staža stao

13698 pregleda 7 komentar(a)
Sa prethodnog protesta pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš
Sa prethodnog protesta pred Vladom, Foto: Mirko Kotlaš

Bivši radnici metalsko-rudarskog sektora danas će protestovati pred zgradom Vlade, jer im ni nakon tri mjeseca od usvajanja potrebnih zakonskih rješenja, još nije uplaćen nedostajući beneficirani radni staž.

To je "Vijestima" kazao predstavnik ovih radnika Željko Peruničić.

Norme koje su olakšavale odlazak u penziju ranije su korišćene kada su zbog gašenja kompanije ili proizvodnje, ostajali radnici KAP-a, Željezare, Rudnika boksita, Metalca.... Slična zakonska rješenja bila su na snazi i proteklih godina, kada ih je iskoristilo oko šest hiljada radnika, ali ih tada ova posljednja grupa nije mogla iskoristiti. Sa ovim zakonom oni u penziju mogu otići sa 25 godina radnog staža ili najmanje 15 godina provedenih na radnim mjestima, za koja se staž računa sa uvećanim trajanjem.

Peruničić je pojasnio da je početkom godine za potrebe oko 50 bivših radnika, usvojen lex specialis ali da je od tada proces zaustavljen. Naglasio je da smo na ulasku u april a da ova uredba traje godinu dana, zbog čega je potrebno što prije djelovati.

"Za nas je ovo životno pitanje. Da krenemo sjutra sa ovim procesom, ne bi bio završen do oktobra, a zakonski rok nam je do kraja 2024. godine", naveo je on.

Bivši radnici su u februaru protestovali više puta, pri čemu ih tokom posljednjeg okupljanja pred Vladom, na razgovor primio potpredsjednik Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju Momo Koprivica. Peruničić je naveo da im je ranije obećan i susret sa ministrom ekonomskog razvoja Nikom Đeljošajem, ali da od tada nije bilo povratne informacije ni susreta.

Bonus video: