“Montecargo”: Pomogli smo OŽVS

“Kome smeta ‘Montecargo’ koji je 15 lokomotiva i 403 vagona jedan od najspremnijih operatera u regionu"

7774 pregleda 37 reakcija 4 komentar(a)
Poziv na saradnju: Lokomotiva “Montecargo”: (Ilustracija), Foto: Montecargo
Poziv na saradnju: Lokomotiva “Montecargo”: (Ilustracija), Foto: Montecargo

Povodom teksta “Stigle plate, nema štrajka radnika OŽVS” reagovala je firma “Montecargo”, koja ima dug ka “Održavanju željezničkih voznih sredstava” (OŽVS).

“Pokušali smo da se oglušimo od uzastopnih sugerisanih napada pojedinih radnika, danas već bivšeg rukovodstva OŽVS. Današnja saradnja počev između radnika, saradnika, rukovodilaca, pa do menadžmenta i odbora direktora podignuta je na najveći mogući nivo. Zbog takve saradnje smo uspjeli sačuvati obje kompanije i redovno izmirivati plate. ‘Montecargo’ je naslijedila nagomilani dug 2021. prema OŽVS, u iznosu od 500.868 eura. Od tada je od ‘Montecarga’ uplaćeno OŽVS 2.748.291 euro, i to u 2021. 640.788 eura, u 2022. je uplaćeno 1.060.881 eura, u 2023. je plaćeno 1.046.622 eura”, saopštili su iz Montecarga.

Pojedini, kako navode, žele da prikažu “Montecargo” kao jedinog krivca za ekonomsko stanje OŽVS, “što apsolutno nije tačno, jer se iz prikazanog može vidjeti da nije bilo obostrane saradnje i izmirenih obaveza u ove tri godine, koje se redovno izmiruju i u tekućoj godini, OŽVS ne bi opstao i odavno bi otišao u stečaj, što ne bi bilo dobro za cijeli željeznički sistem”.

“’Montecargo’ nije kriv za loše upravljanje u OŽVS od bivšeg rukovodstva i nagomilanog duga za porez od 5.600.000 eura, nije kriv što je OŽVS ostao bez mašina, strugova, dizalica, alata, pa nije bio u mogućnosti da zaradi dodatni prihod od “Montecarga”, koji se kretao oko 400.000 eura za promjenu drvenog poda u metalni na vagonima, zbog čega smo bili prinuđeni da posao ugovoramo sa remonterima u Srbiji. Kreatore pisma pitamo gdje su bili prije 2021, jesu li tada prijetili štrajkom zbog duga ‘Montecarga’ od 500.000 eura zbog nagomilanog duga prema poreskoj upravi i zbog nedostatka osnovnog alata sa kojim treba da se radi i zarađuje. Da ne pominjemo rezervne djelove za opravke i servisiranje voznih sredstava koje OŽVS nije nikad nabavljao, već je ‘Montecargo’ kao korisnik usluge redovnog, planskog i vanplanskog održavanja to radio umjesto njih. Zbog javnosti i većine radnika u OŽVS, koji ne podržavaju pismo pojedinih radnika, moramo naglasiti da plata zaposlenih iz OŽVS nije kasnila zbog ‘Montecarga’, jer smo mi redovno uplatili našu obavezu od 100.000 eura 6. marta”, naveli su iz ove kompanije.

Njima nije jasno “zašto se sada prijeti štrajkom i ko stoji iza toga”.

“Kome smeta ‘Montecargo’ koji je 15 lokomotiva i 403 vagona jedan od najspremnijih operatera u regionu. Želimo da naglasimo da ‘Montecargo’ već pravi reprogram duga prema OŽVS, kao što smo već napravili sa Poreskom upravom, Željezničkom infrastrukturom, zatim sa pojedinim stranim upravama. Danas kada imamo veliku podršku od Ministarstva saobraćaja, treba da svi subjekti željezničkog sistema djelujemo kao jedan tim i da sarađujemo kao nikad do sada. Ako ne budemo pružili ruku pomoći jedni drugima, onda nije ni prirodno očekivati je od drugih”, kazali su iz “Montecarga”.

Bonus video: