Novi javni poziv za zakup pogona nikšićke Željezare

Komisija za vrednovanje ponuda je juče imala sastanak i donijela odluku da se, zbog određenih tehničkih nedostataka, i švajcarskoj kompaniji 8B Capital S.A koja je jedina ostala u trci zahvalie na ponudi i da raspišu novi javni poziv

9958 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Željezara (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić
Željezara (Ilustracija), Foto: Svetlana Mandić

Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) raspisaće danas novi međunarodni javni poziv za zakup pogona Čeličane i Kovačnice, u sklopu preduzeća EPCG Željezara Nikšić. To je „Vijestima“ kazao pomoćnik finansijskog direktora EPCG Miro Vračar.

„Komisija za vrednovanje ponuda je juče imala sastanak i donijeli smo odluku da se, zbog određenih tehničkih nedostataka, i švajcarskoj kompaniji 8B Capital S.A koja je jedina ostala u trci zahvalimo na ponudi i da raspišemo novi javni poziv. U tom pozivu smo otklonili sitne nedostatke zbog kojih su prethodne ponude bile neodgovarajuće i zbog toga smo morali da ih odbijemo“, kazao je Vračar.

Očekuje da će, nakon otklanjanja nedostataka koji se tiču toga da pozivom na traže valorizaciju bilo kakvog energetskog potencijala u Željezari, na šta su se odnosile prethodne ponude, broj zainteresovanih zakupaca biti mnogo veći.

Otvaranje ponuda dospjelih na ponovljeni javni poziv biće oko 20 aprila.

Na prvi poziv za zakup željezarinih poziva stigle su tri prijave – pored švajcarske kompanije tu su bile ponude firme Neksan Miodraga Dake Davidovića u konzorcijumu sa kineskim Universal Energy i češkim Energy & Industrial Management Advisory Services i švedskog konzorcijuma Kvalitets Bygg - Uber Nordic.

Kako je ranije saopšteno iz EPCG konzorcijum firmi iz Češke, Kine i Neksana, te švedski konzorcijum, otpali zbog neprihvatljivih uslova koje su postavile menadžmentu EPCG, dok je predstavnik švajcarske kompanije Igor Šamiz, zasad, dostavio najkonkretniju ponudu.

U Komisiji za vrednovanje ponuda su predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva, EPCG i EPCG Željezare Nikšić.

Prvim javnim pozivom bio je predviđen zakup od najmanje pet godina, sa mogućnošću produžetka, a minimalan iznos zakupnine je 30.000 eura mjesečno.

EPCG je u februaru prošle godine osnovala kćerku kompaniju EPCG Željezaru, nakon što je tu fabriku za 20 miliona eura kupila od turskog Tosjali holdinga.

Agencije za zaštitu konkurencije je prije nekoliko dana utvrdila da je Elektroprivreda prekršila Zakon o kontroli državne pomoći zaključenjem ugovora sa turskim Tosčelikom.

Bonus video: