SNP predlaže izmjenu zakona - najviše 24 mjeseca za rad na određeno

"Stari zakon je bio nepravedan i posebno pogađa žene kada su zaposlene na određeno vrijeme", rekao je poslanik SNP-a Bogdan Božović

10190 pregleda 24 reakcija 24 komentar(a)
Božović, Foto: SNP
Božović, Foto: SNP

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Bogdan Božović najavio je da će ta partija predložiti izmjenu Zakona o radu, prema kojoj bi se maksimalno trajanje rada na određeno vrijeme skratilo sa sa 36 na 24 mjeseca.

Kazao je da se time uspostavlja "ravnoteža između fleksibilnosti zapošljavanja i stabilnosti, prosperiteta i mogućnosti boljeg života naših građana."

"Stari zakon je bio nepravedan i posebno pogađa žene kada su zaposlene na određeno vrijeme. Naše majke, sestre i ćerke zaslužuju sigurnost i podršku da njihove karijere ne budu ugrožene zbog njihove uloge u porodici", saopštio je Božović.

Ove promjene su, dodaje, korak naprijed u kreiranju pravednijeg tržišta rada, gdje su prava svih radnika, posebno žena, adekvatno zaštićena.

"Ova izmjena zakona nije samo pitanje pravičnosti - ova izmjena Zakona o radu je pitanje izgradnje društva koje cijeni i podstiče svakog pojedinca da doprinese svojim punim potencijalom", navodi Božović.

Kaže da je prethodno zakonsko rješenje u fokusu imalo prava poslodavca, umjesto prava radnika.

"Bez ove izmjene Zakona, rizikujemo da naše tržište rada ostane sredstvo eksploatacije umjesto pokretač razvoja. Očekujemo da i ostale koleginice i kolege poslanici budu dio ove borbe za pravedniji život, gdje svaki radnik ima pravo na stabilnost i sigurnost. Sa novim, izmijenjenim Zakonom o radu, okrećemo novu stranicu u radničkim pravima u Crnoj Gori i postavljamo temelje za ekonomiju koja štiti svoje građane, a ne iskorišćava ih", zaključuje poslanik SNP-a.

Bonus video: