Javna rasprava za zgrade koje već prodaju

Za novi dio naselja Porto Montenegro, koji se dijelom gradi i u moru, traže procjenu uticaja na životnu sredinu. Specijalno državno tužilaštvo prošle godine pokrenulo istragu o izradi spornog plana

10728 pregleda 9 komentar(a)
Planirani izgled budućeg naselja: Synchro Yards, Foto: Porto MOntenegro
Planirani izgled budućeg naselja: Synchro Yards, Foto: Porto MOntenegro

Agencija za zaštitu životne sredine i Sekretarijat za uređenje prostora Opštine Tivat juče su obavijestili Tivćane da je kompanija Adriatic Marinas - Porto Montenegro, u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu, podnijela zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za tri objekta predviđena prvom fazom budućeg novog luksuznog kvarta Synchro Yards u zapadnom dijelu rizorta Porto Montenegro.

Dokumenti o procjeni uticaja su stavljeni na uvid javnosti kojoj je ostavljen rok od samo deset dana (do 4. aprila) da na njih u pisanoj formi dostavi primjedbe i sugestije Agenciji za zaštitu životne sredine.

“Vijesti” su juče objavile tekst o namjeri Porto Montenegra da, koristeći se kontroverznim rješenjima iz aktuelnih izmjena i dopuna Državne studije lokacije Arsenal iz 2019, krene u izgradnju dijela novog kvarta Synchro Yards - velike stambene zgrade na korenu postojećeg mula 3 na mjestu aktuelnog međunarodnog graničnog prelaza u Porto Montenegru, odnosno petospratnog kondo hotela na vještački stvorenom nasipu sjeverozapadno od postojećeg otvorenog bazena Lido u ovom dijelu Porto Montenegra.

Zbog načina na koji je naručen i izrađen taj planski dokument, grupa građana Tivta je krajem 2022. podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv vodećeg planera izmjena i dopuna DSL Arsenal iz 2019, podgoričkog arhitekte Mladena Krekića, odnosno rukovodstva u tadašnjem Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Oni su izmjenama DSL, čiji je “cilj izmjena plana prilagođavanje interesima investitora”, pristupili na osnovu zahtjeva kompanije Adriatic Marinas. Ministarstvo kao naručilac izmijenjenog planskog dokumenta je planerima tada naložilo da izmjene odrade na način kako bi “investitor ulaganja usmjeravao u onom pravcu u kojem mu trenutna ekonomska situacija daje najviše mogućnosti”. U međuvremenu SDT je na osnovu ove krivične prijave započelo istragu, a Adriatic Marinas je požurio da započne izgradnju novog kvarta koji će biti najluksuzniji i najekskluzivniji dio Porto Montenegra, te je već započeo prodaju u pretplati stanova u tom kompleksu po cijenama koje idu i do čak 25.000 eura po kvadratu.

“Naselje Synchro Yards je projektovano s ciljem generisanja daljeg društvenog i ekonomskog razvoja Porto Montenegra i Tivta, sa naglaskom na aktiviranje priobalnog pojasa. Predstavlja buffer zonu između susjednih naselja Boka Place, koje je u izgradnji, i South Village, trenutnog centra društvenih i ugostiteljskih dešavanja. S tim na umu, Synchro Yards, kao ključni segment Porto Montenegro masterplana, će biti generator širenja postojeće društvene zajednice, razvoja turizma i jačanja preduzetništva. Kako bi se to postiglo i trasirao nastavak razvoja Porto Montenegra kao atraktivne, relevantne destinacije u regionu, kroz dizajn su primijenjeni osnovni principi place makinga, uz tradicionalno razumijevanje pojma luksuza, omogućavajući fleksibilnost u kreiranju programa i sadržaja koji će podstaći rast, relevantnost i prilagodljivost usljed rapidne promjenjivosti zahtjeva tržišta”, piše pored ostalog, u materijalima koje je za odlučivanje o tome da li je potrebna izrada Elaborata o procjeni uticaja njihove izgradnje i postojanja na živottnu sredinu, uradio tim stručnjaka iz Podgorice po narudžbi Porto Montenegra.

Za zgradu WR1, kako piše u dokumentu, potrebno je nasuti more za još 472 kvadratna metra

Nastaviće nasipanje mora, zgrade će imati 46 hiljada kvadrata

U dokumentaciji stoji da se novi objekti grade na prostoru nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, koji je “velikim dijelom izgrađen na terenu koji je nekada bio morska površina tako da je jednim dijelom (kao i djelovi pristaništa i mola) izgrađen od nasipa koji se sastoji od krečnjačkih blokova, vezanog materijala, građevinskog šuta i ostalih materijala antropogenog porijekla”. Stoga autorski tim ovih dokumenata ne vidi pretjerane negativnosti u tome što Adriatic Marinas ovdje namjerava da, koristeći se onim što mu je 2019. po njihovim željama u DSL ucrtao Krekić, gradi i u moru.

Tako će prva velika stambena zgrada označena kao WR1 na korenu mula 3 biti napravljena na “parceli koja je sačinjena od UP1-1, UP1-2 i dijela između UP1-1 i UP1-2, Izmjene i dopune DSL “Arsenal” Tivat, KP 965/15, KP965/16, dio KP965/1 i dio akvatorijuma”. Ukupna površina ove lokacije je 1.585 metara kvadratnih, a maksimalna dozvoljena zauzetost je čak 1.520 kvadrata. U materijalima piše i da je za ostvarenje ovih parametara neophodno nasipanje ukupno 472 kvadrata površine morskog akvatorijuma.

WR1 ili stambeno-poslovna zgrada “Aerisus”, kako je Porto Montenegro već reklamira i prodaje na tržištu, imaće ukupno 9.124 kvadrata maksimalne bruto površine, prizemje sa poslovnim prostorima, te pet stambenih etaža sa ukupno 27 luksuznih stanova.

Zgrada označena kao WR3, a za koju se takođe traži procjena uticaja, gradiće se odmah iza “Aeriusa”, na urbanističkoj parceli “UP1-3, Izmjene i dopune DSL “Arsenal” Tivat, KP 965/18 i dio akvatorijuma, KO Tivat, Opština Tivat”. Ukupna površina te lokacije je 1.696 kvadrata, od čega će pod zgradom ostati 1.428 kvadrata. Zgrada će sa prizemljem i pet spratova imati ukupno 6.790 kvadrata, a u njoj se kupcima nudi ukupno 25 luksuznih stanova.

Najveći objekat za koji se traži procjena da li za njega treba raditi elaborat o uticaju na životnu sredinu je kondo hotel koji je planiran na već u najvećoj mjeri napravljenom nasipu u moru sa zapadne strane bazena Lido, na urbanističkoj parceli UP-1-17, koju čini katastarska parcela 965/44 “i dio akvatorijuma u površini od 189 kvadrata. “Ukupna površina te lokacije je 14.772 kvadrata, a na njoj, osim gradnje petospratnog kondo hotela, planirana je i “rekonstrukcija i prenamjena postojećeg objekta Porto Montenegro Yacht Cluba i zadržavanje postojećih struktura otvorenog Lido bazena”. Ovdje će po projekltima Porto Montenegra biti izgrađeno ukupno čak 30.821 kvadrat objekata koji će u tlocrtu “pokriti” ukupnu površinu od 7.775 kvadrata zemljišta.

Bonus video: