Blažo Đukanović uknjižio dvije kuće pod Goricom

Nekretnine se sada vode na firmu “Capital Invest” koju je 2018. naslijedio od oca, a lani je imala neto profit od 515.000 eura

82506 pregleda 164 reakcija 111 komentar(a)
Đukanović stariji preko iste firme ranije zaradio prvi milion: Blažo, Foto: BORIS PEJOVIC
Đukanović stariji preko iste firme ranije zaradio prvi milion: Blažo, Foto: BORIS PEJOVIC

Firma “Capital Invest” koju je Blažo Đukanović u maju 2018. godine dobio na poklon od svog oca, bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića, prošle godine je imala ukupan prihod od 862 hiljade eura eura, od čega je neto profit iznosio 515 hiljada eura.

To je dosta lošiji rezultat nego u 2022. godine, kada je ova firma prikazala prihod od 5,8 miliona eura i neto profit od 5,6 miliona.

Na ovu firmu u katastru se vode dvije kuće u elitnom naselju Gorica C, u Ulici Vukice Mitrović, nedaleko od takozvane “ničije kuće”.

Prva kuća, prema podacima iz katastra, ima 260 kvadrata, od čega 55 podruma, na prizemlju jednosoban stan od 65 kvadrata i na spratu četverosoban stan od 140 kvadrata. Uz ove kuću nalazi se i 516 kvadrata placa. Ova kuća upisana je u katastar u maju prošle godine, a dio zemljišta u novembru 2022.

Druga kuća na prvom spratu ima petosoban stan od 137 kvadrata, u prizemlju ima garažu od 17 kvadrata i podrum od osam kvadrata. Ova kuća je upisana u katastar u novembru 2017. godine, ali nije jasno kada je mlađi Đukanović kupio.

Ova firme je bila u vlasništvu Mila Đukanovića od februara 2007. godine kada je osnovana, pa do maja 2018. kada je poklonio sinu. Kada je stariji Đukanović bio vlasnik ove firme, nije bilo poznato da je u njenom vlasništvu bila imovina u naselju pod Goricom.

“Capital Invest” je kredit od milion i po eura dobio 11. jula 2007. godine od londonske Pires banke, na osnovu keš kolaterala koji su za njega uplatili biznismeni i kumovi Željko Mihailović i Dušan Ban, a preko firme Duška Kneževića.

Firma zatim 3. avgusta iste godine učestvuje u dokapitalizaciji Prve banke, u većinskom vlasništvu Aca Đukanovića, kada za 1,46 miliona eura dobija skoro 12 hiljada akcija po nominalnoj cijeni od 127 eura. Nakon toga počinje vrtoglavi rast cijene ovih akcija.

Dio ovih akcije Prve banke od firme “Capital Invest” po cijeni pet puta višoj od nominalne u julu 2008. godine za 1,55 miliona eura kupuje firma “Izomont DV” i to kreditom koji je prethodno dobila od Prve banke. Vlasnik firme “Izomont DV” bio je izvjesni Veljko Danojlić iz Trebinja. Sa ovim novcem Đukanović vraća kredit Pireus banci. Preostali iznos akcija u Prvoj banci Đukanović prodaje u aprilu 2013. godine za milion eura a kupuje ih Aco Đukanović. Taj milion eura predstavlja čist profit u ovom poslu, jer je od prethodne prodaje vratio cijeli kredit sa kojim je kupio sve akcije Prve banke.

“Capital invest” je registrovana za konsultantske djelatnosti i mlađi Đukanović je od 2018. godine jedini vlasnik i direktor. U prošloj godini “Capital Invest” je imao pet zaposlenih, jednog više nego godinu ranije. Ova firma je vlasnik i udjela od 39 odsto u firmi “Kodio”.

Prema bilansu stanja, stalna imovina kompanije na kraju prošle godine je iznosila 4,6 miliona eura, dok je godinu ranije vrijedila 1,4 miliona. Od sadašnje imovine 3,3 miliona se odnosi na avanse za nekretnine, 1,2 miliona na zemljište i objekte i 155 hiljada na postrojenja.

Bonus video: