Hajdinaga v. d. direktora Zavoda za zapošljavanje dok se ne okonča spor

Komisija za žalbe naložila je da se ponovo vrednuju kandidati koji su u 2022. godini konkurisali za direktora. Uprava za kadrove treba da formira komisiju

43441 pregleda 30 reakcija 12 komentar(a)
Ostaje na funkciji dok se ne okonča sporni konkurs: Hajdinaga, Foto: BORIS PEJOVIC
Ostaje na funkciji dok se ne okonča sporni konkurs: Hajdinaga, Foto: BORIS PEJOVIC

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje produžio je mandat sadašnjem vršiocu dužnosti direktora te institucije Gzimu Hajdinagi dok se ne okonča izbor direktora po konkursu iz 2022. godine, kako je to nedavno naložila Vladina Komsija za žalbe.

To je rezultat dvogodišnjih sporava koje su protiv Uprave za kadrove, tadašnje Komisije za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata, a zatim i Zavoda za zapošljavanje, vodili jedan od kandidata sa konkursa David Perčobić i izabrani, pa kasnije smijenjeni direktor Zavoda Goran Folić.

Upravni odbor se upoznao sa dosadašnjim odlukama Upravnog suda koje se odnose na žalbe Perčobića i Folića.

Ovo je četvrti put da se Hajdinaga bira za vršioca dužnosti direktora Zavoda na po šest mjeseci, jer se zbog više upravnih postupaka nije mogla okončati situacija po postupcima koje je Perčobić vodio da ospori konkurs iz 2022. godine, a Folić, koji je izabran na tom konkursu u aprilu 2022, osporavao je svoju smjenu iz oktobra te iste godine.

Zavod se na odluku Komsije da se ponovo ocjenjuju kandidati sa konkursa iz 2022. godine, žalio Upravnom sudu, ali se on proglasio nenadležnim.

“Maratonski spor se privodi kraju i sada je obaveza Upravnog odbora Zavoda da uputi dopis Upravi za ljudske resurse, nakon što se Upravni sud oglasio nenadležnim, da se konačno formira komisiju u skladu sa zakonom. Nakon formirane zakonske komisije, ona će ponovo rangirati kandidate nakon ocjene znanja i sposobnosti, i tu listu poslati Upravnom odboru da bira direktora”, naveo je sagovornik “Vijesti” iz Uprave.

U ponovljenom postupku ponovo će se vrednovati četiri tadašnje kandidature za direktora: Davida Perčobića, Gorana Bubanje, Gorana Folića i Svetlane Krgović.

Problemi sa pravnom valjanošću cijelog postupka izbora direktora po konkursu iz 2022. godine počeli su i prije samog izbora, jer je kako je kasnije utvrđeno u Komisiji za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata, suprotno Zakonu, ispred Zavoda bila tadašnja predsjednica Upravnog odbora Zavoda Hadži Vesna Vujošević.

Na osnovu tog konkursa tadašnji Upravni odbor Zavoda je 7. aprila 2022. godine za direktora izabrao Gorana Folića, iako je on nakon provjere znanja i kompetencija bio treći na rang-listi od četiri bodovana kandidata. Folić je naknadno smjenjen, ali je i ta odluka više puta poništavana.

U obrazloženju posljednje odluke, Komisija za žalbe navodi da kandidati ne mogu snositi negativne posljedice zbog propusta prvostepenog organa, bivšeg Upravnog odbora Zavoda.

Zbog toga traže da se formira nova Komisija za provjeru kompetencija, znanja i sposobnosti kandidata koja će nastaviti postupak i donijeti zakonitu odluku.

Upravni odbor Zavoda usvojio je i Program rada za ovu godinu, prema kojem planiraju da sprovedu set mjera i programa za više od dvije hiljade nezaposlenih.

“U cilju povećanja zapošljivosti i zaposlenosti na otvorenom tržištu, kroz programe će podrška biti namijenjena mladim i osobama nedovoljnog i neodgovarajućeg obrazovanja, ženama, pripadnicima RE populacije, korisnicima materijalnog obezbjeđenja porodice, kao i osobama koje su u evidenciji nezaposlenih duže od 12 mjeseci”, navedeno je u saopštenju.

Bonus video: