Marović "potrošio" 250 hiljada eura: Placevi u Bečićima i nekretine na Svetom Stefanu bez hipoteke

Uplatom deblokirana kompanija iza koje stoje Olivera Ilinčić i odbjegli Budvanin

35481 pregleda 86 reakcija 38 komentar(a)
Plac u Bečićima kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović
Plac u Bečićima kod Svetog Tome, Foto: Vuk Lajović

Kompanija “Fifth avenue investments limited”, iza koje stoje Beograđanka Olivera Ilinčić i odbjegli šef budvanske kriminalne grupe Svetozar Marović deblokirala je, nakon pune decenije, dvije atraktivne parcele uz samo šetalište uz Bečićku plažu, jednu kod Svetog Tome, površine 1.729 kvadrata i drugu, stotinjak metara udaljenu, ka Rafailovićima, uz nekadašnji hotel “Naftagas”, od 2.585 kvadrata.

Deblokirana je i jednospratna poslovna zgrada od 700 kvadrata u centru naselja Sveti Stefan, u kojoj je nekada bio restoran “Golubinj”, a koji je takođe bio pod “šapom” Opštine Budva.

Doskorašnje hipoteke Opštine na ime poreza na nepokretnost, njih šest, upisavane tokom prethodne decenije, izbrisane su juče iz lista nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je kompanija uplatila Opštini Budva osnovni dug od 250 hiljada eura na ime poreza na nepokretnost.

U septembru prošle godine Opština Budva, odnosno njena Uprava lokalnih javnih prihoda, zbog novih stotinu hiljada eura poreskog duga stavila hipoteku na dvije atraktivne parcele u Bečićima.

Svetozar Marović
Svetozar Marovićfoto: Printscreen YouTube

“Založno pravo - hipoteka u ukupnom iznosu od 28.814,02 eura u korist Opština Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, do juče je pisalo u listu neokretnosti.

Istog dana je Opština Budva u katastarskoj evidenciji upisala još jednu hipoteku.

“Hipoteka u ukupnom iznosu od 71.546,51 euro u korist Opštine Budva na osnovu rješenja o obezbjeđenju potreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, navodi se u toj hipoteci.

Pretprošle godine Opština je takođe bila prinuđena da stavi hipoteku.

Kompanija Marovića i njegove savjetnice dok je bio na čelu državne zajednice, još prije tri godine je podnijela Opštini Budva, odnosno glavnom gradskom arhitekti zahtjev za davanje saglanosti na idejna rješenja gradnje kula na parcelama u Bečićima na pjeni od mora.

Tadašnji glavni gradski arhitekta Vladan Stevović odbio je da da zeleno svjetlo da se gradi na placu kod Svetog Tome, dvije kule od po 10 i 12 spratova, kao i na parceli kod “Naftagasa” hotela sa pet zvjezdica koji bi imao garažu, prizemlje i deset spratova, sa 142 smeštajne jedinice.

Olivera Ilinčić
Olivera Ilinčićfoto: Vijesti

Osim što je uspjela da skine hipoteke Opštine Budva, kompanija “Fifth evenue” izbrisala je i privremene mjere koje je Viši sud na zahtjev Specijalnog državnog tužilaštva još 2018. upisao na parcele u Bečićima i bivši restoran na Svetom Stefanu. Blokada je ponovo osvanula u novembru prošle godine od strane SDT-a, a koja je takođe sada izbrisana.

Apelacion sud je odbacio kao neosnovanu žalbu Specijalnog državnog tužilaštva protiv rješenja Višeg suda koje je oslobodilo optužbi Oliveru Ilinčić da je kao dio krimi-grupe Marovića izvršila milionsku malverzaciju.

Specijalno tužilaštvo uložilo je žalbu na odluku vijeća Višeg suda u Podgorici koje je donijelo rješenje kojim je ponovo obustavljen krivični postupak protiv Olivere Ilinčić, Katarine Pekić, Stevice Dragovića i ostalih okrivljenih.

Taj sud je odlučio da nema dovoljno dokaza u dorađenoj optužnici da su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe Svetozara Marovića na prevarni način novac 14 osoba iskoristili za pokrivanje kredita kompanije “Properti investments” kod Prve banke.

Bonus video: