Sporazum o saradnji Ministarstva energetike i rudarstva i CANU

Mujović je kazao da u energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za njihovu saradnju

2496 pregleda 5 komentar(a)
Mujović i Vukčević, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore
Mujović i Vukčević, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović i predsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti (CANU), Dragan K. Vukčević, potpisali su danas Sporazum o saradnji dvije institucije.

Mujović je kazao da u energetskom sektoru postoji veliki broj otvorenih pitanja i mogućnosti za njihovu saradnju.

“Ja ću biti vrlo konkretan i zatražiti već od samog starta naše saradnje da predstavnici CANU-a budu uključeni u razne projekte, između ostalih, da riješimo pitanje Bilećkog jezera i valorizacije potencijala, da članovi CANU-a i oni članovi koje vi delegirate budu u sastavu radnih komisija, da nam pomognete da na pravi, pravičan i pravedan način riješimo pitanje energetske tranzicije u Crnoj Gori, da vidimo kako to naše potencijale u smislu ruda, minerala možemo koristiti na najbolji mogući način“, rekao je Mujović nakon potpisivanja.

On je naveo da, polazeći od činjenice da je energetika velika razvojna šansa Crne Gore i da svjesni značaja energetike i energetskog sektora, Ministarstvo energetike i rudarstva nastoji i nastojaće da energetske potencijale što prije valorizuje i pretoči u opipljiv kapital za sve građane Crne Gore.

„Da bi došli do tog cilja moramo biti zajedno, moramo biti grupisani, sabrani i iskoristiti znanje, a nema nikakve dileme da najveće znanje i iskustvo stanuje upravo na adresi Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Nijesam pristalica samoljublja, ali isto tako ne volim i nije mi drago kada se za neka važna mišljenja prvo obratimo međunarodnim adresama i smatramo da negdje drugo postoje ljudi koji su kvalifikovaniji, koji bolje misle Crnoj Gori, od onih najpriznatijih i najmudrijih glava koje su svakako skoncentrisane u CANU”, kazao je Mujović.

Mujović i Vukčević
Mujović i Vukčevićfoto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

On je naveo da s tom praksom želi da prekinu i želi da brojne probleme u energetici rješavaju na partnerskoj osnovi, tako što će prvog saveznika i prvo savjet potražiti na ovoj adresi, na ovoj instanci.

Institucija u okviru CANU koja se neposredno bavi tim pitanjima je ENEKO Centar za energiju i ekologije kojim upravlja akademik Igor Đurović.

Prema riječima Vukčevića, ta institucija je zadužena za energetiku, ekologiju, za održivi razvoj i za projekte iz tih oblasti. Onako kako je sad počelo, u saradanji sa značajnim institucijama iz ovih oblasti u Crnoj Gori, njen rad obećava dobre rezultate.

„Drago mi je da smo danas potpisali sporazum između Ministarstva energetike i rudarstva i Crnogorske akademija nauka i umjetnosti. Drago mi je da je ovo još jedan u nizu sporazuma koji je CANU potpisala sa institucijama u Crnoj Gori iz oblasti nauke, umjetnosti i politike i mogu reći sa zadovoljstvom da smo dosadašnje sporazume smatrali dobrom osnovom za unapređenje saradnje sa tim institucijama”, rekao je Vukčević. On je naveo da ga raduje da je Mujović prepoznao mogućnosti saradnje između resora kojim upravlja i CANU oko brojnih tema, u vezi sa ovom osjetljivom i složenom oblašću.

“Vjerujem da će današnji sporazum biti dobar osnov za unapređenje saradnje naših institucija, u pogledu okruglih stolova, tribina, u pogledu zajedničkih izdanja, u pogledu zajedničkih nastupa u prijavljivanju projekata iz ove oblasti”, kazao je Vukčević uz zahvalnost ministru Mujoviću na prepoznavanju partnerstva i mogućnosti za saradnju ministarstva energetike i rudarstva i CANU.

Potpisivanje Sporazuma korak je dalje u konkretizaciji saradnje koja je dogovorena prilikom nedavno održanog sastanka ministra Mujovića sa predstavnicima CANU-a i Centra za energiju i ekologiju ENEKO.

“Polazeći od zajedničkih interesa za unapređenje saradnje iz oblasti energetike i ekologije, kao ključnih faktora za održivost i zaštitu životne sredine u skladu sa potrebama razvoja Crne Gore”, naglašeno je u preambuli Sporazuma koji podrazumijeva trajnu saradnju na realizaciji aktivnosti za održivo korišćenje prirodnih resursa, energetsku efikasnost, ekologiju, očuvanje prirode i zaštitu životne sredine, razvoj naprednih tehnologija i korišćenje obnovljivih izvora energije, regulatorne mjere, održavanje naučnih skupova, okruglih stolova, tribina i izradu publikacija.

Kako je predviđeno Sporazumom Koordinacioni odbor biće sačinjen od četiri člana, od kojih po dva imenuju CANU i Ministarstvo energetike i rudarstva, pratiće realizaciju aktivnosti i o tome i periodično informisati potpisnike.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i akademik Ljubiša Stanković koji je potpredsjednik CANU, akademik Igor Đurović koji je rukovodilac ENEKO centra, akademik Predrag Miranović koji je sekretar Odjeljenja prirodnih nauka, sekretarka u Ministarstvu energetike i rudarstva Vesna Brajović, načelnik Službe CANU Novak Vukadinović, i samostalna savjetnica u ENEKO centru Snežana Dragićević.

Bonus video: