Anketa IPSOS-a: Boravak u Crnoj Gori 96,6 odsto turista ocjenjuje prijatnim, 94,4 odsto bi ga preporučilo prijateljima

Direktorica NTO Ana Tripković Marković kazala da im je istraživanja dalo mnoge važne podatke o tome šta turisti žele, šta vide kao prednosti, koja mjesta posjećuju i zbog čega, kao i šta vide kao probleme

10822 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Boravak u Crnoj Gori tokom 2023. godine prijatnim je ocjenilo 96,6 odsto turista, dok je 94,4 odsto njih saopštilo da bi preporučilo Crnu Goru kao turističku destinaciju rođacima i prijateljima.

To je navedeno u istraživanju koje je za Nacionalnu turističku organizaciju (NTO) sprovela agencija IPSOS čiji su anketari prošle godine od jula do oktobra direktnom metodom "lice u lice" anketirali 4.336 turista iz 27 država.

Direktorica NTO Ana Tripković Marković danas je na predstavljanju istraživanja kazala da su i pored izuzetnih budžetskih ograničenja uspjeli da prošle godine sprovedu ovo istraživanja koje im je dalo mnoge važne podatke o tome šta turisti žele, šta vide kao prednosti, koja mjesta posjećuju i zbog čega i šta vide kao probleme koje treba rješavati.

Ona je navela da će im ovo istraživanje značajno koristiti prilikom izrada planova i turističkih ponuda, kao i da će biti objavljeno i dostupno za sve one koji se bave turizmom i ostale zainteresovane.

nto
foto: NTO Crne Gore

Vladimir Raičević iz IPSOS-a je naveo da su ankete sprovedene u svih šest primorskih opština, Cetinju, Podgorici, Žabljaku i Kolašinu. On je naveo da je anketa trajala 15-tak minuta, kao i da su anketari imali GPS uređaj kako bi se zaista utvrdilo da su bili u tim objektima i sprovodili anketu.

Raičević je naveo i da rezultati ankete pokazuju koliko se i gdje može unaprijediti turistička ponuda, kao i da su turisti veoma lojalni Crnoj Gori jer je većina posjećuje već više puta.

Prema rezultatima ankete glavni motivi za dolazak turista u Crnu Goru su pasivni odmor i opuštanje što je navelo 72,3 odsto anketiranih, zatim slijede zabava 62 odsto i nova iskustva i doživljaji 28,9 odsto.

Glavna aktivnost turista je plivanje i kupanje za 94,2 odsto anketiranih, a zatim slijede odlasci u restorane 90,1 odsto, kupovina 86 odsto, pješačenje 73,9 odsto, razgledanje znamenitosti 65,6 odsto,...

Najzastupljeniji izvori informisanja turista koji su došli u Crnu Goru su on-line platforme turističkih agencija 66,3 odsto, društvene mreže 48,5 odsto, sajt Nacionalne turističke organizacije 15,2 odsto.

skup
foto: NTO Crne Gore

Od turista koji su anketirani na primorju 75,6 odsto je izjavilo da je do sada Crnu Goru posjetilo dva i više puta, dok je većina turista na sjeveru 44,1 odsto saopštilo da su Crnu Goru posjetili samo jednom.

Najveći broj turista je naveo da je u Crnu Goru došao automobilom 46,7 odsto, a zatim avionom 37,5 odsto, autobusom 11,7 odsto,...

Planirana prosječna dužina boravka turista je 7,7 noćenja, dok je 84,7 odsto cijeli odmor boravilo u jednom smještajnom objektu.

Na pitanje koje su top destinacije u Crnoj Gori najveći procenat 21,4 odsto je reklo da je to Stari grad u Kotoru, a zatim slijede Porto Montenegro 20,7 odsto, Budvanska rivijera 17,5 odsto, Sveti Stefan 17,1 odsto i Porto Novi 16,8 odsto.

Turistima koji su podsjetili primorje najveća atrakcija je Stari grad Kotor 17,4 odsto, Stari grad Budva 16 odsto, Porto Montenegro 11,2 odsto, Stari grad Herceg Novi 10,8 odsto i Stari grad Bar 10,1 odsto.

U Centralnoj regiji najznačajnije atrakcije turistima su Manastir Ostrog 21,5 odsto, Lovćen, Cetinje. Njeguši 11,9 odsto, Podgorica 8,6 odsto i Skadarsko jezero 7,7 odsto.

Turistima koji su boravili na sjeveru najznačajnija atrakcija je Žabljak i Crno jezero 17 odsto, Durmitor sa 8,8 odsto, rijeka Tara sa 7,6 odsto, Biogradska gora 6,1 odsto i skijalište Kolašin 5,3 odsto.

skup
foto: NTO Crne Gore

Međutim čak 50,5 odsto turista je navelo da nije posjetilo ni jednu od navedenih atrakcija.

Najbolje ocjenjeni elementi turističke ponude su ljepote prirode i kraja 79,7 odsto, ljubaznost osoblja u smještajnom objektu 78,9 odsto, lična sigurnost 76,9 odsto, slikovitost i uređenost mjesta 76,8 odsto i komfort smještaja 75,8 odsto.

Najveći broj turista koji su anketirani 50,1 odsto ima između 28 do 42 godine, i ima prosječna primanja po članu domaćinstva od 1.253 eura.

Turisti su u odgovorima naveli i da će njihova ukupna prosječna potrošnja u Crnoj Gori iznositi dvije i po hiljade eura, odnosno prosječno po osobi 1.200 eura. Prema odgovorima prosječna dnevna potrošnja po gostu iznosi 167 eura, a odnosi se na plaćanje smještaja, ishrane, prevoza, provizija agencijama, izleta i drugog.

Bonus video: