Mujović: Važni koraci za rješavanje problema bivših radnika Rudnika boksita preduzeće se do petka

"Radnici zahtijevaju ono što je realno i što su zaslužili, povezivanje radnog staža i druge socijalne benefite koje su zaslužili. Spor je nastao kao posljedica nepodudaranja imovine Rudnika boksita i kompanije "Uniprom", i upravo ta sporna masa treba da posluži za prodaju, kako bi se izmirili zahtjevi radnika", kazao je Mujović

11057 pregleda 7 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Mirko Kotlaš
Sa sastanka, Foto: Mirko Kotlaš
Ažurirano: 03.04.2024. 16:04h

Stav bivših radnika nikšićkih Rudnika boksita o deblokadi ulaza u jamu Seoce, biće poznat kroz sat, dva, a nadam se da će se do petka uraditi veliki dio koraka za rješavanje njihovih problema, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

To je poručio nakon sastanka sa ovim radnicima i vlasnikom kompanije "Uniprom metali" Veselinom Pejovićem. Ta kompanija je kupila imovinu Boksita i pokrenula proizvodnju na Seocima i Štitovu, sa podizvođačima. Bivši radnici su juče blokirali rudokop u Seocima u Župi nikšićkoj, jer kako su kazali, neće dozvoliti eksploataciji rude ni sa kopa Štitovo, dok se ne riješi pitanje imovine i isplata njihovih potraživanja.

Radnici tvrde da se za njih 560 po osnovu regresa, zmnica, plata i drugih, duguje oko tri miliona eura i da ima oko 80 onih, koji imaju privremene penzije jer im još uvijek nije povezan radni staž.

"Radnici zahtijevaju ono što je realno i što su zaslužili, povezivanje radnog staža i druge socijalne benefite koje su zaslužili. Spor je nastao kao posljedica nepodudaranja imovine Rudnika boksita i kompanije "Uniprom", i upravo ta sporna masa treba da posluži za prodaju, kako bi se izmirili zahtjevi radnika", kazao je Mujović.

Mujović je naveo da se Pejović obavezao i obećao da će otkupiti tu spornu parcelu i pomoći da se problem riješi. Dodao je da se od te prodaje ne može namiriti kompletan iznos koji se radnicima duguje, pa će uslijediti još prodaja imovine. Naveo je da će se u u narednim danima preduzeti aktivnosti na dostavljanju geodetskog elaborata, kao i poslovi koje treba da sprovede nikšićka Uprava za katastar. Pojasnio je da će se nakon toga pristupiti donošenju zaključaka i narednih mjera.

Mujović je naveo da je sastanak bio konstruktivan i da očekuje pozitivan odnos radnika koji protestuju, i da se nada da će imati povjerenja u taj resor i Vladu, jer će se raditi na realizaciji njihovih zahtjeva. Ponovio je da im to što traže i pripada te da želi da se pokaže da je Crna Gora zemlja pravde, koja štiti radnička prava.

Mujović je istakao da će se truditi da se problem brzo riješi u zakonskim okvirima, te da će se nakon javne rasprave i dostavljanja elaborata, raditi na jednomjesečnom oglašavanju imovine kako bi se potraživanja radnika namirila.

Predstavnik radnika Danilo Korać je naveo da je razgovor bio dobar i iscrpan te da će utiske prenijeti kolegama u Nikšiću, nakon čega će razmisliti o obustavljanju blokade.

Stečaj u Rudniku Boksita uveden je 2013. godine i od tada bivši radnici pokušavaju da naplate dugovanja. Oni su juče pokušali da uđu u krug kopa Seoca, ali im obezbjeđenje nije dozvolilo, već je pustilo samo dvojicu predstavnika koji su razgovarali sa predstavnikom firme "Zeta Mine", podizvođačem na kopu, i obavijestili ga da proizvodnje na pomenutom kopu neće biti dok se njihova situacija ne riješi.

Bonus video: