Bivši radnici Rudnika boksita prekidaju blokadu rudokopa Seoca: "Od ministra smo dobili čvrsto uvjerenje..."

Predstavnik bivših rudara, Rašo Čivović rekao je da ukoliko se situacija ne riješi, ponovo će blokirati odvoz rude

11689 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Detalj sa jučerašnje blkade rudokopa, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa jučerašnje blkade rudokopa, Foto: Svetlana Mandić

Bivši radnici nikšićkih Rudnika boksita koji su juče blokirali odvoz rude na kopu Seoca, u nikšićkoj Župi, odlučili su, nakon razgovora sa ministrom energetike i rudarstva, Sašom Mijovićem, da prekinu sa blokadom.

"Od ministra smo dobili čvrsto uvjerenje da će se za deset dana znati šta pripada Boksitima, a šta firmi Uniprom, jer postoje velika neslaganja u geometrijskom izvještaju. Ukoliko se ta situacija ne riješi, mi ćemo ponovo blokirati odvoz rude", kazao je predstavnik bivših rudara, Rašo Čivović.

Mujović je ranije danas poručio da će se važni koraci za rješavanje problema bivših radnika Rudnika boksita preduzeti do petka.

Rudari su juče blokirali rudokop jer im, ni nakon deset godina, nijesu isplaćena potraživanja, a u međuvremenu je uvrđeno da dio imovine pripada Boksitima.

Oni traže da se ta imovina proda kako bi im isplatili dugovanja, koja za 560 radnika, po raznim osnovama, iznose oko tri miliona.

Među radnicima je i njih oko 80 kojima još uvijek nije povezan radni staž pa ne mogu da dobiju rješenja o trajnim penzijama, već imaju samo privremena rješenja.

Bonus video: