EU prepoznaje doprinos CBCG u ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog procesa

Guvernerka Centralne banke se sastala sa šeficom Delegacije EU

1689 pregleda 0 komentar(a)
Popa i Radović, Foto: CBCG
Popa i Radović, Foto: CBCG

Centralna banka (CBCG) je apsolutno posvećena pregovaračkom procesu i nastaviće da ispunjava sve obaveze kako bi Crna Gora što prije pristupila Evropskoj uniji (EU), poručila je guvernerka vrhovne monetarne institucije, Irena Radović.

Ona se danas sastala sa šeficom Delegacije EU u Crnoj Gori, Oanom Kristinom Popom, sa kojom je razgovarala o novom Planu rasta za Zapadni Balkan, koji ima za cilj da zemljama tog regiona omogući da iskoriste prednosti članstva u EU prije njihovog zvaničnog pristupanja.

„Pridruživanje jedinstvenom području za plaćanje u eurima (SEPA) je jedna od prioritetnih aktivnosti iz Plana rasta, kroz koju će se ubrzati ekonomska integracija regiona“, navela je Popa.

Radović je, predstavljajući aktivnosti CBCG na planu pripreme aplikacije za pristupanje Crne Gore SEPA, kao i na polju usklađivanja crnogorske regulative sa SEPA zahtjevima, izrazila očekivanje da će EU prepoznati ostvareni napredak i podržati ovaj proces.

„Pristupanje Crne Gore SEPA bi predstavljalo jedan od najjasnijih signala konkretnog približavanja naše zemlje Evropskoj uniji, dok bi građani i privreda osjetili konkretne benefite u vidu jednostavnijih, bržih i jeftinijih transakcija“, kazala je Radović.

popa radović
foto: CBCG

Informišući Popu o ostalim planovima CBCG, Radović je navela da će buduće aktivnosti biti fokusirane na dalje usaglašavanje nacionalne regulative sa EU direktivama.

Popa je poručila da Crna Gora treba da iskoristi aktuelni zamah politike proširenja i nastavi sa sprovođenjem reformi u prioritetnim oblastima.

Prema njenim riječima, EU prepoznaje intenzivne aktivnosti CBCG usmjerene na očuvanje finansijske stabilnosti i usklađivanje domaćeg regulatornog okvira sa EU direktivama, kao i proaktivnost te institucije kada je riječ o pripremi aplikacije za SEPA.

Popa je saopštila da CBCG može da računa na podršku EU u sprovođenju reformi iz evropske agende.

Radović je zahvalila Popi na podršci koju Unija pruža Crnoj Gori kroz finansiranje projekta Modernizacija platnih sistema Zapadnog Balkana, kao i kroz brojne druge projekte koji su pomogli CBCG da izgradi i ojača svoje institucionalne, regulatorne i administativne kapacitete.

Na sastanku je bilo riječi i o učešću Radović na predstojećem Ekonomskom i finansijskom dijalogu EU, sa zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima, koji će biti održan u maju u Briselu, povodom godišnjeg dijaloga o ekonomskoj politici.

„Za sprovođenje potrebnih reformi iz evropske agende, neophodna je snažna koordinacija i saradnja, kao i puni angažman svih relevatnih institucija u zemlji“, zaključeno je na sastanku.

Bonus video: