Radulović: Zapadni Balkan neizbježan dio evropskog transportnog koridora

On je pred ministrima Evropske unije (EU), kao jedini učesnik iz zemalja kandidata, govorio o višestrukom značaju priključivanja regiona evropskom transportnom koridoru

4468 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Novi evropski transportni koridor imaće veliki uticaj na zbližavanje zemalja regiona i razvoj privreda Zapadnog Balkana, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Kako je saopšteno iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Radulović je, učestvujući na panelu posvećenom proširenju Transevropske mreže (TEN-T) na zemlje regiona, koji se održava u Briselu, istakao da će ta povezanost donijeti evropske standarde našoj transportnoj mreži, bezbjednije puteve i željeznicu, koji će biti otporniji na poplave i zemljotrese.

On je kazao da je uvjeren da će Zapadnobalkanski koridor ubrzati transport robe sa Mediterana i Azije ka Centralnoj Evropi, smanjujući vrijeme putovanja i razdaljinu između početnog i krajnjeg odredišta, što će doprinijeti uštedi kako za operatere, tako i za krajnje korisnike.

„Zapadni Balkan je uvijek bio na mapi Evrope, mi smo Evropa i ostaćemo u Evropi. Stoga će taj koridor postati neizbježno transportno čvorište u južnom dijelu kontinenta", rekao je Radulović.

On je pred ministrima Evropske unije (EU), kao jedini učesnik iz zemalja kandidata, govorio o višestrukom značaju priključivanja regiona evropskom transportnom koridoru.

Radulović je podsjetio da do nedavne revizije Zapadni Balkan nije imao svoj transportni koridor na TEN-T mapi.

On je naveo da je uvjeren da upravo to ukazuje da je region sada na dobrom putu.

Novouspostavljeni zapadnobalkanski i istočno-mediteranski koridor, kako je pojasnio, interno povezuje najvažnije koridore u jugoistočnoj Evropi, ali i zemlje u okruženju EU.

"Novi transportni koridor će donijeti TEN-T standarde na putevima, željeznici, lukama i aerodromskoj infrastrukturi. To znači da će region biti fokusiran na transpoziciju pravnih tekovina EU, kao preduslova za modernu saobraćajnu mrežu. Ta mreža će povezivati regionalne partnere i članice EU“, istakao je Radulović.

Prema njegovim riječima, takva mreža će spajati, ne samo ljude, već i privrede.

„Region Zapadnog Balkana je relativno mali, i njegove šanse su pravedne, samo ako se ponaša kao jedinstven. To je jedini način da Balkan bude konkurentan ostatku Evrope“, kazao je Radulović.

On je ministrima EU, koji su prsistvovali panelu, predočio da su kapaciteti slobodne carinske zone u luci Bar nedovoljno iskorišćeni i da svako povećanje atraktivnosti te luke, što rezultira povećanjem obima transporta u njemu, takođe znači povećanje transporta duž željezničkih i autoputeva na pomenutom koridoru, što je jedno od ključnih pitanja za Crnu Goru.

"Očekujem da ćemo, takođe, biti podstaknuti da više ulažemo u čistije transportne flote, kao što su e-busevi i e-automobili“, rekao je Radulović.

Podgorica je, kako je naveo, počela da investira u e-taksi uslugu, kao prvi korak ka kapitalu održive urbane mobilnosti.

„Interoperabilan sistem e-naplate u regionu je, takođe, jedna od prednosti koje možemo očekivati", poručio je Radulović.

Bonus video: