Izbori neće uticati na turističku sezonu u Budvi

U Opštini Budva očekuju da će sezona biti realizovana na najvišem mogućem nivou

6703 pregleda 7 komentar(a)
Sa sjednice koordinacionog tijela, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice koordinacionog tijela, Foto: Vuk Lajović

Budva spremno dočekuje sezonu uz očekivanje da će biti realizovana na najvišem mogućem nivou.

Takav optimizam gaje u Opštini Budva, što se jasno moglo čuti juče, na prvom sastanku Koordinacionog tijela za pripremu sezone.

Predsjednik Skupštine opštine Nikola Jovanović kazao je da je lokalnoj upravi imperativ da sezonu sprovedu na najbolji mogući način.

“Bez obzira na to što se nalazimo u izbornom periodu, instrukcija svim starješinama organa je da se radi na najbolji način, jer je sezona praktično počela”, kazao je Jovanović.

On je naveo da je u pripremi Program postavljanja privremenih objekata, te ako ne bude usvojen, biće iznađeno rješenja kako bi se sezona normalno odvijala.

Jovanović je kazao da je Opština Budva ove godine riješila problem buke u kontakt zoni Staroga grada, te da će biti zabranjeno izvođenje muzike na otvorenom, za šta su Komunalna policija i inspekcija dobile jasna uputstva.

Potpredsjednica Opština Jasna Dokić kazala je da je imala intenzivan sastanak sa predstavnicima MZ “Stari grad”.

“Ono što smo se dogovorili će biti ispoštovano, jer u suprotnom će u skladu sa zakonom postupati Komunalna policija”, naglasila je Dokićeva.

Načelnik Komunalne pocije i inspekcija Vladan Braunović kazao je da je ugostiteljima naloženo da uklone zvučnike sa zidina Starog grada, jer će u suprotnom biti pokrenut upravni postupak.

Predstavnik Turističke organizacije Nikola Kralj istakao je da je sezona već počela, da je pred svima velika odgovornost da bude iznesena na najbolji način. On je naglasio da je TO sve ono što je predvidjela realizovala, pripremljene su manifestacije, infrastrukturni projekti završeni, te da spremno dočekuju sezonu, od koje svi mnogo očekuju.

Pozvao je sve da prijavljuju goste, jer je cilj TO da nivo sive ekonomije svede na najmanji mogući nivo.

“Ono što prvo što organizujemo u saradnji sa NVO “Feštađuni” je tradicionalni karneval, kojim se 27. aprila se zvanično otvara sezona”, kazao je Kralj.

Iz budvanskog Odjeljena bezbjednosti kazali su da je bezbjednosna situacija u gradu na visokom nivou, te da se nadaju da će tako ostati i tokom sezone, te će kao i svih prethodnih godina raditi da ljetnja sezona pođe u najboljem redu.

Direktor Doma zdravlja Budva Blažo Radoman uvjeren je da će svako sa svoga aspekta dočekati spremno sezonu, u nadi da će ta zdravstvena ustanova imati što manje posla.

“Sve turističke ambulante će funkcionisati i ove godine, već 1. jula će krenuti sa radom”.

Predstavnica Uprave za inspekcijske poslove Jovana Radović naglasila je da će tokom sezone biti pojačan inspekcijski nadzor, a prioritet je suzbijanje sive ekonomije.

“Inspekcija će tokom predsezone preventivno djelovati, a povećan broj inspektora će biti na terenu tokom jula i avgusta”, kazala je ona.

Iz Opštine Budva su sugerisali da inspekcijske službe prvo treba da preventivno djeluju, te da ukoliko se nedostaci ne otklone da sprovode represivne mjere.

Predstavnica HG “Budvanska rivijera” Vesna Vujović kazala je da je ta najveća hotelska kompanija u Crnoj Gori već primila prve goste, te da je uspješno pripremila sve svoje hotelske objekte i da očekuje ponovo odlične rezultate kakve su imali prethodne godine.

Predsjednik Udurženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović je kazao da nije najbolje rješenje uklanjanje zvučnika.

“Ukoliko to budete sprovodili imaćete otpor ugostitelja. Muzike mora biti, treba samo da se ispoštuje zakonska rješenja koja propisuju koliko decibela treba biti. Bez muzike urušili bi ponudu Staroga rada. Ako budete ugasili muziku u kompletnom dijelu kontakt zone, to bi uticalo na turističku ponudu tog dijela Budve. Može da se nađe kompromisno rješenje. Zakon propisuje da nivo buke bude 65 decibela, ko to ne poštuje, treba da budu kažnjeni”, naglasio je Jovanović.

Jovanović je naglasio da su prihvatili zahtjev Mjesne zajednice, jer je lokacija kontakt zone Staroga grada proglašena tihom zonom,.

“Naravno da neće biti zabranjena muzika u Starom gradu, ona će biti dozvoljena u zatvorenom prostoru. Time ćemo podići ponudu Starog grada na ekskluzivniji nivo”, naglasio je Jovanović.

Bonus video: