Damjanović : Materijalni položaj pljevaljskih penzionera loš, skoro dvije trećine prima minimalnu penziju

Od ukupno 6.501 penzionera u Pljevljima, njih 4.055 prima 450 eura

1695 pregleda 1 komentar(a)
Sa godišnje skupštine, Foto: Goran Malidžan
Sa godišnje skupštine, Foto: Goran Malidžan

Materijalni položaj pljevaljskih penzionera je loš, a skoro dvije trećine penzionera prima minimalnu penziju.

To je saopštio predsjednik Udruženja penzionera u Pljevljima Vukadin Damjanović na godišnjoj skupštini.

Damjanović je kazao da od ukupno 6.501 penzionera u Pljevljima, njih 4.055 prima minimalnu penziju od 450 eura.

“U Pljevljima ima 174 penzionera koji primaju prima od 900 do 1.000 eura, dok pet ima i preko limitirane. To je prevelika razlika između najmanje i najveće penzije pa bi nadležni organi trebalo ove odnose prilagoditi boljem odnosui. Standard pljevaljskih penzionera je više nego loš i da Udruženje nije tokom godine izlazilo u susret najugroženijima, život tih penzionera bi bio loš i neizdrživ. Nadležni organi moraju preduzeti sve potrebne mjere u cilju poboljšanja materijalnog položaja penzionera, kojima je penzija između 450 i 700 eura, odnosno 1.000, koji nijesu dobili skoro ništa i svrstani su u jedan koš”, rekao je Damjanović.

Kazao je da su povećanja penzija bila minimalna i da nijesu pratila rast inflacije.

“Vlada je obezbijedila sigurnost i redovnost isplate penzija. U januaru je došlo do usklađivanja i povećanja od 2,5 odsto, u maju 8,51 odsto, u septembru 4,06 odsto, što je ukupno oko 16 odsto, što je minimalno povećanje, jer je životni standard poskupljao oko 50 odsto”, kazao je Damjanović

On je naveo da su dva puta u prošloj godini dijelili trenutne pomoći najugroženijim od članarine i redovnih sredstava u iznosu od 11.400 eura. Ovu pomoć ukupno je primilo 380 penzionera. Zbog nedostatka sredstava, 262 najugroženija penzionera nijesu mogla dobiti pomoć.

Kazao je da su prošle godine po vrlo povoljnim cijenama i na otplatu podijelili veću količinu namirnica.

“Na odloženo plaćanje od pet mjeseci obezbijeđena je nabavka uglja do pet tona, tako da je Rudnik isporučio 1.974 tone za 987 penzionera. Odmor i oporavak u Ulcinju koristilo je 125 penzionera, a na Žabljaku četiri.

Udruženje penzionera Pljevlja ustupilo je 11 slobodnih mjesta na Žabljaku Udruženju penzionera Herceg Novi za koje pljevaljski penzioneri nisu bili zainteresovani, dok je Udruženje penzionera iz Herceg Novog nama ustupilo 16 njihovih slobodnih mjesta u Ulcinju. Tražimo da nam se omogući korišćenje što više ležajeva u sezoni u Ulcinju”, rekao je Damjanović.

Bonus video: