Berza stavila Instutut Igalo na posmatranje

Instutut nije obavijestio Berzu o bitnim okolnostima, niti izvršava svoje finansijske obaveze

15168 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Slavica Kosić
Foto: Slavica Kosić

Odbor za kotaciju Montenegroberze objavio je danas odluku o privremenom raspoređivanju emitenata Institut "Simo Milošević" iz Igala u segment za posmatranje, kako bi se "investicionoj javnosti skrenula pažnja na potrebu pojačanog praćenja okolnosti važnih za trgovinu tim finansijskim instrumentom", odnosno kako bi se spriječile moguće malverzacije sa akcijama ove kompanije.

Odbor za kotaciju Montenegroberze se poziva na zakonsku obavezu da ovu mjeru sprovedu i ukoliko se očekuje donošenje odluke Vlade i drugih institucija koje se odnose na emitenta, a koje mogu uticati na cijenu akcija, kao i u slučaju ako je emitent u postupku statusnih promjena, ili postoje neprovjerene glasine koje mogu značajnije uticati na cijenu akcija.

U obrazloženju odluke o potrebi pojačanog nadzora, Odbor za kotaciju se poziva na činjenicu da je Vlada 2. aprila donijela odluku o obrazovanju komisije za rješavanje statusa Instituta, kao i da je u "Vijestima" 28. marta objavljen tekst - izjava malog akcionara Instutura "Rakčević: Spreman sam da prodam svoj dio akcija Instituta 'Simo Milošević' za pet miliona".

"Ove okolnosti su posebne i zahtjevaju obavještenje investitora i skretanje pažnje javnosti. Berza nije primila bilo kakvo obavještenje od emitenta (Instututa) čija je obaveza obavještavanje Berze kao organizatora tržišta kapitala o ovakvim okolnostima. Emitent ne izvršava finansijske obaveze prema Berzi, što je razlog da Berza bez odlaganja obavijesti organ nadležan za nadzor tržišta kapitala jer u pitanje može biti dovedeno finansijsko stanje i integritet Emitenta koji se kotira na regulisanom tržištu", navedeno je u obrazloženju.

Bonus video: