Profit Rudnika uglja 15 miliona eura

Dobit veća za skoro šest miliona eura u odnosu na 2022, značajan rast prihoda zbog izvoza uglja u Srbiju

9033 pregleda 6 komentar(a)
Ukupna neraspoređena dobit pljevaljske kompanije 41 milion eura, Foto: Boris Pejovic
Ukupna neraspoređena dobit pljevaljske kompanije 41 milion eura, Foto: Boris Pejovic

Rudnik uglja Pljevlja ostvario je prošle godine neto profit od 15,2 miliona eura, što je za 5,8 miliona eura više ne u 2022. godini. Ukupna neraspoređena dobit na kraju prošle godine iznosi 41,2 miliona eura, navedeno je u finansijskim izvještajima ove kompanije koji su juče objavljeni na sajtu Montenegro berze.

Rudnik uglja je u stopostotnom vlasništvu državne Elektroprivrede. Prihod kompanije u 2023. godini od prodaje iznosi je 69,7 miliona eura i za 15 miliona eura je veći nego što je bio godinu ranije. Rudnik je oko deset odsto proizvedenog uglja lani izvezao u Srbiju, što je i uticalo na rast prihoda.

Kompanija je imala i prihod od sedam miliona eura od aktiviranja učinaka i roba, što je za milion i po eura više nego u 2022.

Troškovi poslovanja iznosili su 31 milion eura i za četiri miliona su veći nego godinu ranije, zbog rasta rashoda za materijal i dijelove, gorivo...

Troškovi za bruto zarade i ostale lične rashode iznosili su 26,5 miliona eura i za 7,2 miliona su bili veći nego u 2022. godini. U izvještaju menadžmenta je navedeno da je do rasta ukupnog troška za zarade došlo zbog povećanja broja zaposlenih, kao i povećanja plata.

“Rudnik je u 2023. godinu dodatno zaposlilo veći broj radno angažovanih preko agencije na mjesta iz sistematizacije koja su ostala nepopunjena u prethodnim godinama”, navedeno je u izvještaju.

Prosječan broj radno angažovanih u 2022. godini iznosio je 966 radnika, a prošle godine je ta brojka bila 1.168. Prosječna neto zarada u Rudniku u 2022. je iznosila 951 euro, a lani je porasla na 1.098 eura. U 2019. godini prosječna neto zarada je iznosila 723 eura.

“Visina prosječne neto zarade iz godine u godinu ima rastući trend, pa je i u 2023. godini značajno veća za 15,4 odsto u odnosu na prethodnu. Razlog povećanja primanja su povećanje proizvodnih rezultata kao i promjena obračuna zarada - iz bruta se isključuje obračun doprinosa za zdravstvo što uvećava iznos neto primanja kao uvođenje skale kod obračuna poreza što dodatno povećava neto iznos primanja”, navedeno je u obrazloženju.

Rezultat prije oporezivanja za 2023. godini iznosio je 18 miliona eura, a porez na dobit iznosi 2,8 miliona eura, pa je ostvareni neto profit 15,2 miliona eura.

Rudnik je prošle godine za sve javne prihode (dažbine na državnom i lokalnom nivou) platio 18,2 miliona eura, odnosno šest milion više nego u 2022. godini. Kompanije je prošle godine na investicije opredijelila 11,7 miliona eura, što je za pola miliona više u odnosu na godinu ranije.

Laković vršilac dužnosti izvršnog direktora RUP-a

Odbor direktora RUP-a imenovao je juče za vršioca dužnosti direktora tog državnog preduzeća Nemanju Lakovića.

On će na toj poziciji zamijeniti dosadašnjeg direktora Mihaila Potparu.

U novi sastav Odbora direktora RUP-a prije nedjelju dana imenovani su Milan Lekić (predsjednik Odbora), Dragan Lončar, Dragan Leković, Milan Gvozdenović i Boban Melović.

Iz RUP-a je saopšteno da je na jučerašnjoj prvoj prvoj sjednici Odbora direktora t donijeta odluka o razrješenju Potpare, nakon čega je odlučeno da za vršioca dužnosti izvršnog direktora imenuje Nemanja Laković koji je obavljao poslove šefa kabineta u kabinetu Odbora direktora.

“Laković je rođen u Pljevljima, a diplomirao je na Fakultetu političkih nauka (Univerzitet u Beogradu). U periodu od maja 2015. do marta 2024. godine bio je direktor kompanije Synergy tech Beograd, koja je izvodila čitav niz istaknutih projekata u Srbiji, ali i regionu, prije svega na rekonstrukciji ili izgradnji toplovoda, cjevovoda i naftovoda. Ranije, u periodu od januara 2012. do maja 2015. godine, Laković je bio direktor kompanije OIP Engineering ltd, gdje je, pored redovnih i administrativnih aktivnosti iz svoje nadležnosti, vodio i čitav niz regionalnih projekata” piše u saopštenju RUP-a u kome se dodaje da je Laković je izgradio reputaciju odgovornog poslovnog čovjeka sposobnog da upravlja projektima od početka do kraja.

Bonus video: