Korak bliže gradnji novog "Galeba"

Iz kompanije "Sunny Palace" kazali "Vijestima" da će uskoro završiti izbor međunarodnog brend menadžera koji će upravljati hotelom

8383 pregleda 4 komentar(a)
Planirani izgled budućeg hotela, Foto: Projektna dokumentacija
Planirani izgled budućeg hotela, Foto: Projektna dokumentacija

Početak izgradnje novog hotela “Galeb” u Ulcinju zavisi od usvajanja urbanističkog projekta i izdavanja svih neophodnih dozvola, a preciznije informacije o tome kao i o potencijalnom međunarodno priznatom brendu iz hotelske industrije, koji bi mogli preuzeti upravljanje hotelom, mogu se očekivati uskoro, saopšteno je “Vijestima” u kotorskoij kompaniji “Sunny Palace” nakon što je Vlada prošle sedmice utvrdila Nacrt izmjena i dopuna Urbanističkog projekta za lokalitet hotela “Galeb”, s programom održavanja javne rasprave u trajanju od 15 radnih dana.

Kompanija “Sunny Palace” od podgoričke kompanije “Rokšped” kupila je atraktivno zemljište iznad poluostrva Suka u Ulcinju i preuzela obavezu gradnje novog “Galeba”. Prema ranijim najavama, stavljanje hotela sa pet zvjezdica u funkciju može se očekivati za najkasnije četiri godine od početka izvođenja radova. Iz kotorske kompanije tada je saopšteno da će, iako su preuzeli obavezu prethodnog vlasnika prema državi da investiraju preko 15 miliona eura u izgradnju novog hotela, ta cifra sigurno biti višestruko premašena.

Promjenu urbanističko tehničkih uslova (UTU) u dijelu koji se odnosi na izgled hotela, kao i izmjenu ugovora sa Vladom i HTP “Ulcinjska rivijera”, kotorska firma je zatražila sredinom prošle godine na zahtjev potencijalnih hotelskih operatora budući da je, kako su tada kazali, postojeće idejno rješenje prevaziđeno. Naveli su i da će izrada glavnog projekta, nakon usvajanja urbanističkog, biti skraćena sa 18 na 12 mjeseci te da bi radovi mogli da počnu 90 dana kasnije.

U odgovorima na pitanja “Vijesti”, koje potpisuje pravni zastupnik “Sunny Palace”, advokat Miloš Komnenić, navedeno je da ova kompanija u punom obimu priprema i usaglašava potrebnu projektnu dokumentaciju, kako bi u trenutku kad se steknu svi neophodni preduslovi i pribave potrebne saglasnosti, započela sa radovima.

“U tom smislu, u potpunosti smo operativni da odmah po sticanju svih potrebnih preduslova krenemo sa gradnjom”, piše u odgovoru.

Dodaje se da je kompanija u ovom trenutku fokusirana na saradnju sa nadležnim institucijama kako bi osigurala da proces ide što je moguće brže, uz istovremeno poštovanje svih propisa i standarda.

“Očekujemo da ćemo uskoro moći da objavimo preciznije informacije o početku izvođenja radova, te se nadamo da će hotel ‘Galeb’ ponovo postati ponos grada Ulcinja u što skorijem vremenskom periodu”, stoji u dopisu Komnenića.

On je ponovio da kompanija “Sunny palace” ostaje pri planovima da u novom objektu neće biti smještajnih jedinica za prodaju.

“Kao što smo to i ranije rekli za vaš medij, namjera je da se na ovoj lokaciji gradi hotel sa pet zvjezdica kojim će rukovoditi međunarodni brend. Trenutni biznis planovi koje razrađujemo zasnovani su na klasičnom hotelu bez komponenti prodaje smještajnih jedinica, na način predviđen relevantnim zakonom, ali će konačna odluka biti donijeta u saradnji sa operatorom”, naveo je Komnenić.

Dodao je da usaglašavanje svih zahtjeva hotelskih operatora kroz izradu projektne dokumentacije zahtijeva temeljnu pažnju i vremenski angažman.

“Angažovani tim posvećeno radi na tome da osigura da svi zahtjevi hotelskih operatora budu pažljivo razmotreni i uključeni, uz istovremeno poštovanje urbanističkih smjernica i standarda. Prepoznajemo važnost ovog procesa i uvjereni smo da će rezultat biti jedinstven i kvalitetan hotel koji će ispuniti očekivanja gostiju. Trudimo se da održimo otvoren dijalog sa svim relevantnim stranama kako bismo osigurali da hotel ‘Galeb’ postane istinski simbol luksuza i kvaliteta u Ulcinju”, naveo je Komnenić u odgovoru na pitanje da li ima novih zahtjeva turističkih operatora.

Potvrdio je da je kompanija trenutno u aktivnim razgovorima sa nekoliko međunarodno priznatih brendova iz hotelske industrije, koji bi mogli preuzeti upravljanje “Galebom”.

“Cilj je da osiguramo najbolje moguće partnerstvo koje će omogućiti da hotel dostigne svoj puni potencijal i pruži vrhunsko iskustvo gostima. Imenovanje međunarodnog brenda kao operatora hotela zahtijeva temeljna istraživanja, analizu tržišta i pregovore kako bismo pronašli najbolje rješenje za naš projekt. Važno nam je da odaberemo partnera koji dijeli naše vizije, vrijednosti i standarde kvaliteta. Možemo vam garantovati da smo posvećeni pronalaženju partnera koji će osigurati da hotel ‘Galeb’ postane ozbiljna referenca u svjetskoj hotelskoj industriji. Nastavljamo sa pregovorima i nadamo se da ćemo uskoro objaviti više informacija o budućem operatoru hotela”, kazao je Komnenić.

Jedna od najatraktivnijih lokacija u Ulcinju

U informaciji sa sjednice Vlade ističe se da je ova lokacija, u zaleđu Male plaže, jedna od najatraktivnijih za izgradnju hotelskih objekata na ulcinjskom primorju.

“Površina zahvata iznosi 4,33 hektara. Granicom zahvata je obuhvaćen prostor nekadašnjeg hotela ‘Galeb’, sa pripadajućim dijelom obale mora. Dio zahvata površine 1,89 hektara nalazi se u zoni Morskog dobra i u planskoj podjeli zone pripada Sektoru 64 - Pinješ - Borova šuma. Cilj izrade Izmjena i dopuna Urbanističkog projekta, prema Programskom zadatku, je obezbjeđenje planskih uslova za izgradnju luksuznog hotela visoke kategorije uz uspostavljanje prepoznatljive arhitektonske fizionomije kompleksa u zahvatu, kao dijela urbane morfologije, a sve u skladu sa planskim opredjeljenjma, smjernicama i kriterijumima sadržanim u planskoj dokumentaciji višeg reda”, navedeno je u informaciji.

Zakupac nije uklonio mobilijar, parking ostaje još ove godine

U odgovorima kotorske kompanije se konstatuje da prethodni zakupac plaže kojeg je u posjed uveo pravni prethodnik još nije uklonio svoj mobilijar, iako mu je ugovor istekao 30. 9. 2022. godine.

“Na lokaciji budućeg hotela koja obuhvata i prostor kupališta i postojećih parkinga planirani su pripremni radovi u vidu istraživanja terena i izrade geomehaničkih elaborata, kao i uklanjanje postojećih objekata, da bi sve bilo spremno za početak radova kad se za to steknu formalno-pravni uslovi. Na gornjoj parceli će i ove godine, kao prethodne, biti parking”, naveo je Komnenić.

Bonus video: