Popović: Vlada misli da će građani prije povjerovati njima nego svojim praznim novčanicima

Ona je dodala da je spoljnotrgovinski deficit kao najznačajniji makroekonomski pokazatelj nedopustivo visok
1 komentar(a)
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Zdenka Popović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 01.08.2017. 13:44h

Vlada Crne Gore je odlučila da jednom mjesečno saopštava kakvi su dometi njihove vizionarske ekonomske politike, pri čemu obmanjuje, manipuliše i šminka statističke podatke, kazala je potpredsjednica Demokratske Crne Gore Zdenka Popović.

"Valjda misle da će građani prije povjerovati njima nego svojim praznim novčanicima i ugroženom životnom standardu. Oni toliko lijepo i udobno žive da ne vide realnost, a realnost je da većina građana živi na ivici egzistencije. Realnost je da ni jedan makroekonomski pokazatelj ne ukazuje da je naša ekonomija na putu oporavka, već naprotiv. Ovu tvrdnju potkrepljujem sa nekoliko nepobitnih činjenica: mi smo jedina zemlja u okruženju i šire koja godinama ima privredni rast i rast BDP-a od 3%, a da taj rast ne prati porast stope zaposlenosti, za razliku od,recimo, Albanije, gdje je rast BDP-a od 3,5% doveo do povećanja stope zaposlenosti od 7,6%. Po podacima ZZZ Crne Gore od 09.05.2017. godine, broj nezaposlenih je porastao za 11589 u odnosu na isti period 2016. godine. A u prvom kvartalu 2017. Godine, broj nezaposlenih je porastao za 3141. Sadašnja priča predstavnika Vlade Crne Gore o porastu broja zaposlenih je čista manipulacija i rezultat je nezakonitog brisanja nezaposlenih sa evidencije zbog čisto formalnih razloga, kao i brisanja svih koji su u programu stručnog osposobljavanja", saopštila je Popović.

Ona je dodala da je spoljnotrgovinski deficit kao najznačajniji makroekonomski pokazatelj nedopustivo visok.

"2016. godine je iznosio 1,73 milijardi eura. Izvezli smo robu vrijednu 325,8 miliona eura, a uvezli robu vrijednu 2,6 milijardi eura. U uvoznom bilansu prednjači uvoz hrane i mašina, tako da je priča o pozitivnim rezultatima u oblasti poljoprivrede obična manipulacija i politikanstvo. Što se tiče spoljnotrgovinske razmjene, Crna Gora je po pokrivenosti uvoza izvozom na posljednjem mjestu u odnosu na zemlje regiona. Slovenija ima suficit, u Srbiji je procenat pokrivenosti 78%, a u Hrvatskoj 62,3%. U Crnoj Gori je pokrivenost 15,8% i po tome smo lideri u regionu u negativnom kontekstu. Što se tiče plata i penzija, licemjerno je reći da su one snažno rasle. Činjenica je da je neto zarada porasla 2% sa 490 na 510 dominantno zbog povećanja zarada funkcionerima u javnom sektoru, kao i enormno velikim isplaćenim zaradama pojedincima u sektoru gradnjevinarstva. Tako je u ovom sektoru sredinom 2016. godine isplaćena neto zarada od 173.883 eura, što je 340 puta više od prosječne neto zarade u Crnoj Gori", kazala je potpredsjednica Crne Gore.

Popović je kazala da u Crnoj Gori 8202 penzionera prima najnižu penziju od 121 euro, što je ispod granice apsolutnog siromaštva, koja po podacima Monstata iz 2014. iznosi 186 eura.

"Istovremeno, 8,6% građana Crne Gore živi ispod ovog nivoa. Ovo je samo djelić tužne zbilje u kojoj danas žive građani Crne Gore. Zbog svega ovoga, Vlada Crne Gore mora biti kažnjena na prvim narednim izborima. Uradili su sve da unize dostojanstvo običnih građana kroz drastično pogoršanje životnog standarda svih nas. Građani su zbog ovakve Vladine politike postali servis biznis i političke elite, umjesto da kao u svim demokratskim društvima Vlada servisira potrebe građana i doprinosi poboljšanju kvaliteta života svih", zaključila je POpović.

Bonus video: