Zeren grupa zatražila dozvolu za rad banke

Procedura razmatranja zahtjeva za otvaranje banke mogla bi trajati 180 dana. Ovo bi bila dvanaesta banka u Crnoj Gori i druga sa turskim kapitalom

9378 pregleda 37 reakcija 4 komentar(a)
Sa sastanka predstavnika Zeren grupe i rukovodstva CBCG u decembru, Foto: igor sljivancanin/cbcg.me
Sa sastanka predstavnika Zeren grupe i rukovodstva CBCG u decembru, Foto: igor sljivancanin/cbcg.me

Centralnoj banci Crne Gore dostavljen je zahtjev za izdavanje dozvole za rad kreditne institucije od Zeren Group, kao potencijalnog jedinog osnivača, odnosno akcionara banke, kazao je “Vijesti” direktor Direkcije za licenciranje, odobrenja, mjere i ocjenu usklađenosti u CBCG Nikola Bašanović.

Zahtjev za izdavanje dozvole za rad sa prilozima dokumentacije je podnijet 15. marta 2024. godine, a da li će Crna Gora dobiti dvanaestu i drugu sa većinskim turskim kapitalom biće poznato u roku od 180 dana, odnosno šest mjeseci.

“Postupak odlučivanja o zahtjevima ove vrste je zahtjevan proces, pa je u tom smislu brzina sprovođenja i u konačnom odlučivanja u konkretnom slučaju, determinisana kvalitetom dostavljene dokumentacije. Na navedeno upućuje i zakonsko određenje koje definiše dužinu roka za odlučivanja o ovom zahtjevu iz člana 68 Zakona o kreditnim institucijama kojim je propisano da je Centralna banka dužna da odluči u roku od 180 dana od dana podnošenja zahtjeva, a ako je podneseni zahtjev neuredan, najkasnije u roku od 180 dana od dana podnošenja urednog zahtjeva. Dakle, u ovoj fazi procesa odlučivanja se inicijalno ispituje da li je zakonom i konkretnim podzakonskim aktima dostavljena propisana dokumentacija, kako bi Centralna banka mogla da konstatuje da li je zahtjev uredan”, kazao je Bašanović.

Delegacija Zeren grupe, koju je predvodio njen vlasnik Mustafa Jigit Zeren u decembru je razgovarala sa guvernerkom Centralne banke Irenom Radović. Zeren je tada, prema saopštenju sa sastanka, iskazao namjeru da ta turska poslovna grupa svoje poslovanje u Crnoj Gori proširi i na bankarski sektor.

U delegaciji je bio i ambasador Turske Bariš Kalkavan koji je tada najavio nastavak ekonomske saradnje Republike Turske i Crne Gore i ukazao da je udio investicija iz Turske u ukupnim ulaganjima u prethodnom periodu povećan za 120 miliona eura, od čega su samo investicije Zeren grupe 80 miliona.

Zeren Group je privatna kompanija koja, kako je tada saopšteno, već 50 godina uspješno posluje u Turskoj i šest drugih zemalja, u osam različitih sektora (finansije, građevinarstvo, IT, energetika...), sa godišnjim obrtom holdinga većim od pet milijardi dolara.

Zaren je u protekle dvije godine otvorio tri firme u Crnoj Gori. “Zeren Group Investment” je osnovana u julu 2020. godine, bavi se trgovinom, ima šest radnika, za prošlu godinu je imala prihod od 4,2 miliona eura i dobit od 852 hiljade eura.

“Zeren Motors” je osnovana u februaru prošle godine za trgovinu automobilima, zapošljava pet radnika, lani je imao prihod 463 hiljade eura i gubitak od 208 hiljada eura.

80 miliona eura je Zeren grupa do sada investirala u Crnu Goru, prema tvrdnjama iz Ambasade Turske i te poslovne grupe

“Zeren Food” je za djelatnost restorana registrovana u julu 2022. godine, a do juče nije imala objavljen finansijski izvještaj o poslovanju.

Direktor sve tri firme je Mustafa Jigit Zeren.

Pred Centralnom bankom, kako je kazao Bašanović, sada nema aktuelnih drugih zahtjeva za izdavanje dozvole za rad kreditnih institucija.

U Crnoj Gori sada radi 11 banaka. Prva turska banka u Crnoj Gori Ziraat bank je otvorila poslovnicu 2015. godine. Ona posluje u vlasništvu državnog investicionog fonda “Türkiye​ Wealth Fund”.

Bonus video: