IRF potpisao Sporazum o saradnji na projektu ŽIG Ženski biznis

Sporazumom su definisane oblasti saradnje koje treba da doprinesu prepoznavanju „stvarnih ženskih preduzeća“ radi olakšanog pristupa finansiranju, a u cilju unapređenja poslovne aktivnosti žena i uopšte rodne ravnopravnosti

2671 pregleda 0 komentar(a)
Sa potpisivanja ugovora, Foto: IRF
Sa potpisivanja ugovora, Foto: IRF

Projekat ŽIG Ženski biznis snažan je podsticaj osnaživanja ženskog preduzetništva koji će klijentkinjama Investiciono-razvojnog fonda (IRF) omogućiti lakši pristup finansijskoj podršci koja se daje, ocijenio je njegov izvršni direktor, Nikola Tripković.

On je u ime IRF-a potpisao Sporazum o saradnji na projektu ŽIG Ženski biznis sa šeficom Sekretarijata za konkurentnost, Marijom Šuković.

Projekat podrazumijeva dodjelu ŽIGA Ženski biznis, u skladu sa međunarodnim kriterijumima, firmama u vlasništvu žena, kojima upravljaju ili ih kontrolišu žene i koje su nezavisne.

Sporazumom su definisane oblasti saradnje koje treba da doprinesu prepoznavanju „stvarnih ženskih preduzeća“ radi olakšanog pristupa finansiranju, a u cilju unapređenja poslovne aktivnosti žena i uopšte rodne ravnopravnosti.

“IRF će i u narednom periodu, kao ključna razvojna finansijska institucija u Crnoj Gori, nastaviti da podržava sve inicijative koje imaju za cilj osnaživanje ženskog potencijala, kreativnosti i preduzetništva. U projektu ŽIG Ženski biznis prepoznali smo mogućnost da našim klijentkinjama olakšamo pristup finansijskoj podršci koju dajemo”, rekao je Tripković.

On je kazao da preduzećima koja budu nosioci ŽIGA Ženski biznis neće biti tražena dodatna dokumentacija ili vršena dodatna provjera kojom se utvrđuje vlasništvo ili funkcija upravljanja žena prilikom apliciranja za kreditne linije namijenjene podršci ženskom preduzetništvu koje nudi IRF.

Šuković je saopštila da je cilj projekta pravilno targetiranje i prepoznavanje „ženskih biznisa”, da žene imaju ne samo formalno-pravno vlasničku, nego i suštinsku - upravljačku funkciju, te olakšan pristup finansijskim i nefinansijskim podsticajima.

„Kroz projekat ŽIG Ženski biznis državnim i privatnim institucijama biće omogućen sistem prepoznavanja ženskih biznisa prilikom dodjele finansijske i nefinansijske podrške namijenjene ženama, pa je od izuzetne važnosti što je i IRF jedan od potpisnika Sporazuma“, saopštila je Šuković.

U sklopu projektnih aktivnosti, planirano je i kreiranje javnog registra privrednih društava koja zadovoljavaju kriterijume iz međunarodnog dokumenta MEST IWA 34 i kojima će biti dodijeljen ŽIG Ženski biznis.

Bonus video: