"Sinergijskim djelovanjem do bolje finansijske pismenosti"

Na sastanku je ocijenjeno da je finansijsku edukaciju potrebno učiniti dostupnom mladim generacijama, vodeći računa da ponuđeni programi budu prilagođeni njihovom uzrastu i interesovanjima

1722 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, Fond za inovacije i Centralna banka (CBCG) dogovorile su sinergijsko djelovanje na planu osmišljavanja i sprovođenja inicijativa koje za cilj imaju finansijsko opismenjavanje djece i mladih.

Na sastanku guvernerke CBCG, Irene Radović, ministarke prosvjete, nauke i inovacija, Anđele Jakšić-Stojanović i direktorice Fonda za inovacije Bojane Femić-Radosavović bilo je riječi o planovima u vezi sa intenziviranjem aktivnosti na planu unapređenja finansijske pismenosti crnogorskih građana, prvenstveno djece i mladih.

One su razgovarale i o mogućnostima saradnje u realizaciji projekata kojima se promovišu inovacije, fintek i uvođenje ESG standarda.

Sagovornice su se, kako je saopšteno iz CBCG, saglasile u ocjeni da je jačanje finansijske pismenosti preduslov stabilne i održive ekonomske budućnosti svakog pojedinca, ali i cijele zajednice.

Na sastanku je ocijenjeno da je finansijsku edukaciju potrebno učiniti dostupnom mladim generacijama, vodeći računa da ponuđeni programi budu prilagođeni njihovom uzrastu i interesovanjima.

Tokom razgovora su prepoznate brojne aktivnosti tri institucije, te su pažljivo sagledane mogućnosti međusobnog povezivanja i jačanja sinergije, radi efikasnijeg ostvarivanja zajedničkih ciljeva u ovom važnom segmentu.

Jakšić-Stojanović je kazala da poseban fokus treba staviti na osnaživanje nastavnika da budu efikasni podsticatelji finansijske edukacije, pa je dogovoren zajednički angažman na njihovoj obuci kako bi stekli potrebna znanja i vještine i prenijeli učenicima važnost finansijske odgovornosti i osnovne finansijske vještine.

Radović je rekla da je sigurna da će njihovo partnerstvo donijeti konkretna i mjerljiva poboljšanja nivoa finansijske pismenosti građana, što će dalje doprinijeti stvaranju stabilnije finansijske budućnosti za sve.

Femić-Radosavović je saopštila da je Fonda za inovacije spreman da podrži realizaciju aktivnosti na planu finansijske edukacije, kroz postojeće procese razvoja inovacija i učešće u osmišljavanju inovativnih kanala distribucije finansijske edukacije.

Sastanak je završen dogovorom da tri institucije nastave intenzivnu komunikaciju kako bi u narednim sedmicama, kroz konkretizaciju dogovorenih koraka, bili stvoreni preduslovi za još snažniju implementaciju Nacionalnog programa razvoja finansijske edukacije u Crnoj Gori 2023-2027.

Bonus video: