Kažnjeno 19 poslovnih objekata u iznosu od 16,65 hiljada eura

"Nadzori su bili fokusirani na subjekte koji posluju van gradskih zona, odnosno u industrijskim zonama i ruralnim područjima, gdje je u prethodnom periodu primjećen znatan broj subjekata koji posluju u takozvanoj sivoj zoni“, navodi se u saopštenju

5286 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tržišna inspekcija nastavila je pojačane kontrole objekata koji nelegalno posluju, pri čemu je kaznila 19 poslovnih objekata koji nijesu imali prijavu trgovine i zanatstva u iznosu od 16,65 hiljada eura.

Tržišna inspekcija je u periodu od 1. do 5. aprila obavljala pojačane nadzore na teritoriji Podgorice, Zete, Tuzi i Danilograda, uz poseban akcenat na kontrolu prijava trgovine i zanatstva, te vođenje evidencije o nabavci i prodaji robe.

"Nadzori su bili fokusirani na subjekte koji posluju van gradskih zona, odnosno u industrijskim zonama i ruralnim područjima, gdje je u prethodnom periodu primjećen znatan broj subjekata koji posluju u takozvanoj sivoj zoni“, navodi se u saopštenju.

Kao rezultat pojačanog nadzora, utvrđeno je da 19 poslovnih objekata nije imalo prijavu trgovine i zanatstva, zbog čega su inspektori naložili da se otklone utvrđene nepravilnosti i izdali prekršajne naloge u iznosu od 16,65 hiljada eura. Tri subjekta nadzora nijesu vodila evidenciju o nabavci i prodaji robe, u skladu sa zakonom, zbog čega su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 3,6 hiljada eura.

"U navedenim opštinama, u prethodnih mjesec, od kada je postavljen novi rukovodilac tržišne inspekcije, utvrđeno je da je čak 44 subjekta nadzora obavljalo prodaju robe ili pružalo usluge bez prijave trgovine, odnosno prijave zanatstva, dok njih dodatnih deset nije vodilo evideniciju o nabavci i prodaji robe, zbog čega su prema njima preduzete mjere u cilju otklanjanja navedenih nepravilnosti“, navodi se u saopštenju.

Tržišna inspekcija će, kako se zaključuje, nastaviti sa aktivnostima na suzbijanju nelegalnog poslovanja na cijeloj teritoriji Crne Gore, kako bi svi privredni subjekti poslovali u skladu sa važećim propisima i pod jednakim uslovima.

Bonus video: